Ola Juszkiewicz i Dariusz Baryga to para zakochana w dobrodziejstwach stołu Warmii i Mazur, która prowadzi nas w każdym odcinku cyklu po swoim kulinarnym świecie opartym o tradycję regionu. Ola swój kunszt udowodniła zwyciężając w IX edycji najpopularniejszego kulinarnego talent show w Polsce – Masterchef. Jest też autorką książki kucharskiej „Po pierwsze tradycja”, a z wykształcenia biolożka i ekolożka walcząca z marnowaniem żywności. Dariusz zaś, szef kuchni z 20-letnim doświadczeniem, z pasją odtwarza przepisy babć, dodając nutę świeżości i nowoczesności. Kuchnia warmińsko-mazurska, co wyjątkowego w sobie kryje? Sprawdźcie wybrane i stworzone specjalnie dla nas przepisy z Warmii i Mazur.
#1 Kuchnia warmińsko-mazurska: ZUPA Z POKRZYWY
Składniki na bulion warzywny (6 porcji):
- 3 marchwie
- 2 korzenie pietruszki
- i bulwa selera
- nieduży por
- pęczek natki pietruszki i kopru
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- pięciolitrowe wiaderko świeżej majowej pokrzywy
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 5 dużych ziemniaków,
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnki
- 5 łyżek masła
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
Przygotowanie:
W dużym garnku umieść warzywa (seler pokrój w ćwiartki) oraz ziele angielskie i liście laurowe. Zalej 3 l wody i zagotuj. Trzymaj bulion na wolnym ogniu jeszcze przez około 1,5 godz., a po ugotowaniu przecedzić. W dużej patelni na maśle zeszklij posiekaną cebulę z majerankiem. Dodaj umytą, lekko przesiekaną pokrzywę oraz wyciśnięty czosnek. Podsmażaj wszystko jeszcze 3–4 min i wrzuć do bulionu. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i podsmaż z dwiema łyżkami masła, również dodaj do bulionu. Wszystko razem gotuj przez 20 min, a pod koniec wlej słodką śmietankę.
#2 Kuchnia warmińsko-mazurska: TARTA Z POKRZYWY
Składniki na spód tarty (6–8 porcji):
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 50 ml wody
- 30 g śmietany
- pół łyżeczki sol
- około 200 g duszonej pokrzywy
- łyżka masła
- 5 jaj
- 400 g kwaśnej śmietany
- 150 g sera koziego najlepiej dojrzewającego
- garść orzechów pekan
- sól
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
W dużej misce lub na stolnicy zagnieć ciasto z mąki, posiekanego zimnego masła, wody, śmietany i soli. Kulkę ciasta zawiń w folię i wstaw na 40 min do lodówki. Potem rozwałkuj ciasto tak, by pasowało do formy na tartę (25–27 cm). Formę wysmaruj masłem, przełóż do niej ciasto, wyrównaj ranty i wstaw na 15–20 min do zamrażarki. Mocno schłodzone ciasto włóż na 15 minut pod obciążeniem (np. fasolą) do piekarnika (200°C). Usuń obciążenie i piecz jeszcze 7 min. W tym czasie przygotuj farsz. Pokrzywę delikatnie opłucz, osusz i posiekaj. Na patelni rozpuść łyżkę masła i przełóż pokrzywę, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Duś na małej mocy palnika około 10 min do czasu, aż pokrzywa zmięknie. W misce roztrzep jaja ze śmietaną, szczyptą pieprzu, pół łyżeczki soli i gałki muszkatołowej. Dodaj podduszoną i schłodzoną pokrzywę i wymieszaj z zalewą. Pamiętaj, by pokrzywa była odsączona z soków. Gotowy farsz wylej na podpieczony spód, na wierzch ułóż grube plastry koziego sera i na 35 min wstaw do piekarnika (180°C). Po około 20 min wysuń tartę i wyłóż na nią orzechy pekan.
MECENAS PROJEKTU: Mona-Kontra
Mona-Kontra, spółka z 33-letnią tradycją, to dystrybutor produktów spożywczych: mleka, jego przetworów, tłuszczy roślinnych, mięsa świeżego i wędlin, przypraw, ryb mrożonych i wędzonych, warzyw i owoców mrożonych, lodów gastronomicznych. Posiada w ofercie ponad 8 tys. produktów wysokiej jakości i kompleksowo obsługuje 2,2 tys. klientów: branży HoReCa, sieci detaliczne, sklepy na terenie północno-wschodniej Polski. Główna siedziba znajduje się w Suwałkach, a na Mazurach dwa oddziały:
|