Ola Juszkiewicz i Dariusz Baryga to para zakochana w dobrodziejstwach stołu Warmii i Mazur, która prowadzi nas w każdym odcinku cyklu po swoim kulinarnym świecie opartym o tradycję regionu. Ola swój kunszt udowodniła zwyciężając w IX edycji najpopularniejszego kulinarnego talent show w Polsce – Masterchef. Jest też autorką książki kucharskiej „Po pierwsze tradycja”, a z wykształcenia biolożka i ekolożka walcząca z marnowaniem żywności. Dariusz zaś, szef kuchni z 20-letnim doświadczeniem, z pasją odtwarza przepisy babć, dodając nutę świeżości i nowoczesności. Kuchnia warmińsko-mazurska, co wyjątkowego w sobie kryje? Sprawdźcie wybrane  i stworzone specjalnie dla nas przepisy z Warmii i Mazur. 

#1 Kuchnia warmińsko-mazurska: ZUPA Z POKRZYWY

Składniki na bulion warzywny (6 porcji):

  • 3 marchwie
  • 2 korzenie pietruszki
  • i bulwa selera
  •  nieduży por
  • pęczek natki pietruszki i kopru
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • pięciolitrowe wiaderko świeżej majowej pokrzywy
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 5 dużych ziemniaków,
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnki
  • 5 łyżek masła
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Przygotowanie:

W dużym garnku umieść warzywa (seler pokrój w ćwiartki) oraz ziele angielskie i liście laurowe. Zalej 3 l wody i zagotuj. Trzymaj bulion na wolnym ogniu jeszcze przez około 1,5 godz., a po ugotowaniu przecedzić. W dużej patelni na maśle zeszklij posiekaną cebulę z majerankiem. Dodaj umytą, lekko przesiekaną pokrzywę oraz wyciśnięty czosnek. Podsmażaj wszystko jeszcze 3–4 min i wrzuć do bulionu. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i podsmaż z dwiema łyżkami masła, również dodaj do bulionu. Wszystko razem gotuj przez 20 min, a pod koniec wlej słodką śmietankę.

#2 Kuchnia warmińsko-mazurska: TARTA Z POKRZYWY

Składniki na spód tarty (6–8 porcji):

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 ml wody
  • 30 g śmietany
  • pół łyżeczki sol
  • około 200 g duszonej pokrzywy
  • łyżka masła
  •  5 jaj
  • 400 g kwaśnej śmietany
  • 150 g sera koziego najlepiej dojrzewającego
  •  garść orzechów pekan
  • sól
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

W dużej misce lub na stolnicy zagnieć ciasto z mąki, posiekanego zimnego masła, wody, śmietany i soli. Kulkę ciasta zawiń w folię i wstaw na 40 min do lodówki. Potem rozwałkuj ciasto tak, by pasowało do formy na tartę (25–27 cm). Formę wysmaruj masłem, przełóż do niej ciasto, wyrównaj ranty i wstaw na 15–20 min do zamrażarki. Mocno schłodzone ciasto włóż na 15 minut pod obciążeniem (np. fasolą) do piekarnika (200°C). Usuń obciążenie i piecz jeszcze 7 min. W tym czasie przygotuj farsz. Pokrzywę delikatnie opłucz, osusz i posiekaj. Na patelni rozpuść łyżkę masła i przełóż pokrzywę, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Duś na małej mocy palnika około 10 min do czasu, aż pokrzywa zmięknie. W misce roztrzep jaja ze śmietaną, szczyptą pieprzu, pół łyżeczki soli i gałki muszkatołowej. Dodaj podduszoną i schłodzoną pokrzywę i wymieszaj z zalewą. Pamiętaj, by pokrzywa była odsączona z soków. Gotowy farsz wylej na podpieczony spód, na wierzch ułóż grube plastry koziego sera i na 35 min wstaw do piekarnika (180°C). Po około 20 min wysuń tartę i wyłóż na nią orzechy pekan.

MECENAS PROJEKTU: Mona-Kontra

Mona-Kontra, spółka z 33-letnią tradycją, to dystrybutor produktów spożywczych: mleka, jego przetworów, tłuszczy roślinnych, mięsa świeżego i wędlin, przypraw, ryb mrożonych i wędzonych, warzyw i owoców mrożonych, lodów gastronomicznych. Posiada w ofercie ponad 8 tys. produktów wysokiej jakości i kompleksowo obsługuje 2,2 tys. klientów: branży HoReCa, sieci detaliczne, sklepy na terenie północno-wschodniej Polski.

Główna siedziba znajduje się w Suwałkach, a na Mazurach dwa oddziały:

  • Giżycko (tel. 691 693 332)
  • Kętrzyn (tel. 691 693 416).
  • mona.suwalki.pl
  •  olajuszkiewicz@gmail.com