Dieta… Zwykle kojarzy nam się z wyrzeczeniami. A przecież dieta może być przyjemna i rozkoszna. Być pysznym i zdrowym jedzeniem. Być zdrowym stylem życia.
 
Dzisiejsze życie, tak bardzo zdeterminowane nieustanną gonitwą i brakiem czasu, zmusza do rezygnacji ze zdrowych, umiejętnie skomponowanych i przygotowanych posiłków. Zapominamy o przyjemności płynącej ze smakowania dobrego, zdrowego żywienia. Można powiedzieć – życie powoli zaczyna tracić smak.
 
Zapychamy się gotowymi, bezwartościowymi produktami kupionymi ot tak, byle gdzie aby zaspokoić głód. Nie zastanawiamy się nad tym, jak mało jest w nich prawdziwego wartościowego pożywienia, a zdrowe składniki, które gwarantują prawidłowe funkcjonowanie, zastępowane są tanią chemią. Ta z kolei jest sprawcą takich chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca, miażdżyca, czy problemów układu krwionośnego. Czy tak musi być?
 
Właśnie z pasji do zdrowego jedzenia, dbania o siebie i aktywnego trybu zycia, zrodziła się firma eatfit24.pl.
Te współdziałające ze sobą czynniki tworzą harmonię przekładającą się na radość z życia. Slow food jest filozofią naszego działania. Pokazujemy, że najlepsze i najsmaczniejsze jedzenie jest proste i nie potrzebuje ulepszaczy, sztucznych konserwantów i półproduktów. Jak zupa to na prawdziwym wywarze, a nie na kostce. Jak przyprawy to naturalne zioła, a nie gotowe polepszacze smaku nasycone glutaminianem sodu. Najważniejsza jest jakość i jego pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Aby stworzyć doskonale zbilansowane, prozdrowotne i dobre posiłki, potrzebna jest ogromna wiedza, pasja i miłość do gotowania. Dzięki takiemu połączeniu sprawiamy, że powstają kulinarne cuda, które możemy serwować naszym klientom. Wychodzimy z założenia, że zdrowe jedzenie nie powinno być luksusem, a raczej fundamentem życia. Zaś odkrywanie smaków, zamiast biernego ich przyjmowania, może stać się nowym i przyjemnym stylem życia.
 
 
Łosoś atlantycki na szparagach z sosem kaparowym
 
Przygotowujemy: 150 g łososia, sok z połowy cytryny, szczypta soli, pieprzu i kuminu rzymskiego, 6 szt. zielonych szparagów, 100 g sera typu lazur, 50 g śmietany 30 proc., 10-15 sztuk kaparów, opcjonalnie szczypta świeżo zmielonego pieprzu kolorowego na koniec.
 
Przyrządzamy: z łososia zdejmujemy skórę, po czym myjemy go i suszymy ręcznikiem papierowym; wyciskamy na niego cytrynę, solimy, pieprzymy i dajemy szczyptę kuminu; pieczemy na pergaminie w piecu (170 st. C, 12-15 minut). W osolonej i lekko pocukrzonej wodzie gotujemy szparagi. Na patelnię wlewamy śmietanę, ser i redukujemy, dodając kapary. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy potrawę z ognia. Na talerzu układamy szparagi, na nie kładziemy upieczonego łososia, polewamy sosem oraz delikatnie posypujemy czerwonym pieprzem.