ENERGIĘ I POMYSŁY CZERPIĄ Z PRZESTRZENI. A ICH KUCHENNE INSPIRACJE POCHODZĄ Z PÓL. OSTATNIO LANSUJĄ ŁUBIN, KTÓRY STAŁ SIĘ WIZYTÓWKĄ MIEJSCA.
Łubin hodują sami. Tutejsi kucharze chwalą go, bo jest świetnym źródłem kwasu foliowego, bogaty w białko, cukry złożone i błonnik. Ma bardzo niski indeks glikemiczny, wpływa na obniżanie złego cholesterolu i pracę jelit. No i nie zawiera glutenu. Nic dziwnego, że nieco zapomniany wraca na talerze.
Restauracja Hotelu Młyn Klekotki sięgnęła po łubin i od razu zaiskrzyło w podniebieniach gości. Jego ziarna można spożywać jako przystawkę, dodawać do zup, przygotowywać puree. Łubin doskonale nadaje się do potraw duszonych z mięsem lub warzywami i – nawiązując do polskich tradycji kulinarnych – można go kisić podobnie jak ogórki. W Portugalii na przykład jest popularną przekąską do piwa. We Francji i Niemczech ziarna są mielone i dodawane do mąki, z której wypieka się chleby, ciasta, naleśniki i omlety. W wielu hiszpańskich i włoskich restauracjach łubin stanowi doskonały zamiennik sosu sojowego. W Ameryce Północnej zaś łubin dodają do niektórych rodzajów ketchupów, sosów i jogurtów.
A na Warmii i Mazurach? Łubin można tu hodować bez żadnych kłopotów. Do restauracji Hotelu Młyn Klekotki amatorzy nowych smaków potrafią przyjechać specjalnie na hit tutejszej kuchni – babkę łubinową z ziemniakami.
PRZEPIS:
ŁUBINOWA BABKA Z ZIEMNIAKAMI
SKŁAD:
• 1 kg obranych ziemniaków,
• 500 gr grubo zmielonego łubinu,
• 4 jajka,
• 1 średnia cebula (podsmażona na maśle),
• sól, pieprz, majeranek, tymianek,
• łyżka mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE:
Łubin namaczamy w ciepłej wodzie na min. 12 godzin. Gotujemy około godziny (w szybkowarze 20–25 min). Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Łubin mielimy, najlepiej na grubym sitku. Utarte ziemniaki i zmielony łubin wkładamy do miski i dokładnie mieszamy, dodajemy jajka i pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek. Na koniec dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przygotowujemy blachę (przepis jest na blachę tortownicę 26 cm) smarując olejem i posypując bułką tartą, by masa nam nie przywarła do ścianek formy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnia na 45 minut (170°C).
PROPOZYCJA PODANIA:
Kiszona dynia / majonez szczypiorkowy / puder z orzechów laskowych / puder z prażonych pestek dyni
Hotel Młyn Klekotki
Godkowo, Klekotki 1
Tel.: 55 249 00 00
email: recepcja@hotelmlynklekotki.pl
www.hotelmlynklekotki.pl