ENERGIĘ I POMYSŁY CZERPIĄ Z PRZESTRZENI. A ICH KUCHENNE INSPIRACJE POCHODZĄ Z PÓL. OSTATNIO LANSUJĄ ŁUBIN, KTÓRY STAŁ SIĘ WIZYTÓWKĄ MIEJSCA.

Łubin hodują sami. Tutejsi kucharze chwalą go, bo jest świetnym źródłem kwasu foliowego, bogaty w białko, cukry złożone i błonnik. Ma bardzo niski indeks glikemiczny, wpływa na obniżanie złego cholesterolu i pracę jelit. No i nie zawiera glutenu. Nic dziwnego, że nieco zapomniany wraca na talerze.

KLIKNIJ, aby posłuchać naszego podcastu
MADE IN Warmia & Mazury Podcasts

Restauracja Hotelu Młyn Klekotki sięgnęła po łubin i od razu zaiskrzyło w podniebieniach gości. Jego ziarna można spożywać jako przystawkę, dodawać do zup, przygotowywać puree. Łubin doskonale nadaje się do potraw duszonych z mięsem lub warzywami i – nawiązując do polskich tradycji kulinarnych – można go kisić podobnie jak ogórki. W Portugalii na przykład jest popularną przekąską do piwa. We Francji i Niemczech ziarna są mielone i dodawane do mąki, z której wypieka się chleby, ciasta, naleśniki i omlety. W wielu hiszpańskich i włoskich restauracjach łubin stanowi doskonały zamiennik sosu sojowego. W Ameryce Północnej zaś łubin dodają do niektórych rodzajów ketchupów, sosów i jogurtów.

A na Warmii i Mazurach? Łubin można tu hodować bez żadnych kłopotów. Do restauracji Hotelu Młyn Klekotki amatorzy nowych smaków potrafią przyjechać specjalnie na hit tutejszej kuchni – babkę łubinową z ziemniakami.

PRZEPIS: 

ŁUBINOWA BABKA Z ZIEMNIAKAMI 

SKŁAD:

1 kg obranych ziemniaków, 

• 500 gr grubo zmielonego łubinu, 

• 4 jajka, 

• 1 średnia cebula (podsmażona na maśle), 

• sól, pieprz, majeranek, tymianek, 

• łyżka mąki pszennej 

PRZYGOTOWANIE:

Łubin namaczamy w ciepłej wodzie na min. 12 godzin. Gotujemy około godziny (w szybkowarze 20–25 min). Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Łubin mielimy, najlepiej na grubym sitku. Utarte ziemniaki i zmielony łubin wkładamy do miski i dokładnie mieszamy, dodajemy jajka i pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek. Na koniec dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przygotowujemy blachę (przepis jest na blachę tortownicę 26 cm) smarując olejem i posypując bułką tartą, by masa nam nie przywarła do ścianek formy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnia na 45 minut (170°C).

PROPOZYCJA PODANIA:

Kiszona dynia / majonez szczypiorkowy / puder z orzechów laskowych / puder z prażonych pestek dyni

Hotel Młyn Klekotki

Godkowo, Klekotki 1

Tel.: 55 249 00 00

email: recepcja@hotelmlynklekotki.pl

www.hotelmlynklekotki.pl