Najnowsze technologie łączą się tu z tradycyjnymi warmińsko-mazurskimi recepturami. W efekcie tego powstają octy, musztardy, sosy musztardowe, glazury balsamiczne i ketchupy, które zdobywają liczne nagrody branżowe. Zaglądamy za kulisy twórcy tych smaków – olsztyneckiej firmy OCTIM.

Jesteśmy na ryku ponad 50 lat i od zawsze wyznajemy zasadę, że w biznesie, zamiast naśladować innych, lepiej samemu kreować branżę, wymyślając nowe produkty i technologie – mówi Kazimierz Frąckiewicz, prezes zarządu firmy OCTIM.

Na potwierdzenie swoich słów pokazuje katalog nowości produktowych: smakowe octy, musztardy, glazury balsamiczne na bazie octu jabłkowego i sosy musztardowe. Kilka tygodni temu do oferty dołączył koncentrat pomidorowy. A już wkrótce na sklepowe półki trafi Ketchup Mazurski. Produkt długo w firmie wyczekiwany, gdyż prace nad recepturą i procesem produkcyjnym trwały niemal rok. Wielokrotnie weryfikowany przez dział jakości firmy oraz zewnętrzne, niezależne laboratoria badawcze, miał spełniać oczekiwania wymagających klientów.

KLIKNIJ żeby się zarejestrować na konferencję
BIZNES WIR Wiedza. Inspiracje. Relacje.

– Choć od lat produkujemy ketchup, to jednak zależało nam, by ten produkt prezentował zupełnie nową jakość. Dopracowaliśmy skład i konsystencję, postawiliśmy też na nowy dizajn. W żadnym z etapów produkcji, od surowców, przez produkcję, po opakowanie, nie poszliśmy na kompromisy – zaznacza prezes.

Nowy ketchup zawiera 148 g pomidorów w 100 g produktu, dostępny będzie w dwóch wersjach smakowych: łagodnej i pikantnej. – Mamy nadzieję, że klienci przyjmą go równie dobrze, jak choćby serię smakowych musztard: o smaku wędzonej papryki, suszonej żurawiny, śliwki i smażonej cebuli – dodaje prezes.

Ubiegły rok był dla firmy OCTIM rokiem przełamywania utartych schematów w branży spożywczej. Dział Badań i Rozwoju stworzył autorską recepturę glazury balsamicznej, opartej na occie jabłkowym. Gęsty słodko-kwaśny sos idealnie nadaje się zarówno do mięs, sałatek, jak i deserów. Zaraz potem na sklepowych półkach pojawiły się sosy musztardowe, bazujące wyłącznie na musztardzie. Firma z Olsztynka była pierwszym producentem octu jabłkowego w Polsce. Dziś ofertę tej gałęzi produkcji stanowi także oryginalny ocet słodowy powstający z piwa, winny i balsamiczny oraz najwyższej jakości – ekologiczne octy: jabłkowy i cydrowy.

– Przykładamy najwyższą wagę do jakości naszych produktów. Dbamy o receptury i audytujemy dostawców. To oczywiście komplikuje proces produkcji, zwiększa też jego koszty, ale, jak widać na przestrzeni lat, to się opłaca – puentuje prezes OCTIM. – Zachęcamy też konsumentów, by czytali etykiety, porównywali produkty i wybierali te najbardziej wartościowe, najlepiej polskie i regionalne, bo to nakręca gospodarkę, pozwala tworzyć miejsca pracy i zwiększa wpływy z podatków do budżetu.

I dodaje: – Nie idziemy na półśrodki. Od lat np. produkujemy ocet, zarówno jabłkowy jak i spirytusowy, w procesie naturalnej fermentacji. Wciąż większość produkcji powstaje nawet w tradycyjnych kadziach modrzewiowych, bo to gwarantuje niepowtarzalny smak i aromat octu. Podczas, gdy inne firmy modyfikują receptury poszukując zamienników, my wiernie stosujemy ocet. Co najwyżej spirytusowy zamieniamy na ocet jabłkowy, bo ma inne walory smakowe i liczne prozdrowotne właściwości. Z tego samego powodu sos musztardowy produkujemy z musztardy, bo jest niskokaloryczna i zdrowa, a do nowych, smakowych musztard, dodajemy suszone śliwki czy żurawinę.

Potwierdzeniem jakości jest długa lista nagród, które zdobyły produkty OCTIM. Wśród nich m.in. Superior Taste Award, nagroda Międzynarodowego Instytutu Smaku i Jakości ITQI. To unikalne międzynarodowe wyróżnienie przyznawane jest na podstawie ślepego testu przeprowadzonego przez szefów i sommelierów, którzy są opiniotwórczymi liderami w dziedzinie smaku. Najwyższe nagrody w tym prestiżowym konkursie zdobyły: musztarda sarepska OCTIM i ocet jabłkowy OCTIM. – Ciekawostką jest, że w pomieszczeniu, w którym ocenia się produkty, jest przygaszone światło, by komisja nie kierowała się kolorem produktu – dodaje Alicja Adamiec-Ślipy, dyrektor handlowy OCTIM. – Bardzo prestiżowym wyróżnieniem jest też wicemistrzostwo Polski w konkursie AgroLigi 2016 w kategorii „Firmy”. Konkurowaliśmy w nim z ponad 2500 firmami i rolnikami. Od kilku lat dostajemy też Diamenty Forbesa, nagrodę przyznawaną przez redakcję magazynu Forbes dla najdynamiczniej rozwijających się firm.

Liczne wyróżnienia oraz potwierdzone certyfikatami standardy sprawiły, że OCTIM dostrzegły firmy z branży spożywczej, które zamawiają w Olsztynku półprodukty, produkując z nich następnie m.in. majonezy, ketchupy, przetwory warzywne i rybne. Produkty z Olsztynka trafiają nie tylko do innych krajów europejskich, ale także na Półwysep Arabski, do USA, a nawet Japonii. – Nasz ocet i musztarda trafiają też do firm z branży cateringowej i restauracji – zapewnia Kazimierz Frąckiewicz.

– Choć tu, na naszym terenie, jest jeszcze sporo do zrobienia – dodaje dyrektor handlowy Alicja Adamiec-Ślipy. – Marzy nam się koalicja lokalnych producentów żywności oraz prężna współpraca z obiektami turystycznymi na Warmii i Mazurach. Wszystkim nam przyświeca wspólny cel: promocja tego, co w regionie najlepsze, także kuchni i lokalnych specjałów. Jesteśmy pewni, że turyści by to docenili.

Po ostatnich modernizacjach roczne zdolności produkcyjne przedsiębiorstwa zwiększyły się do ponad 24 mln litrów octu i 10 mln kg musztardy.

Tekst: Michał Bartoszewicz, obraz: archiwum OCTIM

W olsztyneckim zakładzie wszystko zaczyna się od surowca. Ich dostawcy są regularnie audytowani i każdy z nich musi posiadać najważniejsze europejskie certyfikaty. Na etapie produkcji króluje już technologia i ludzie. Spółka pracuje na renomowanych urządzeniach liderów w branży octu i musztardy. Podstawą najlepszych przedsiębiorstw są przede wszystkim samodzielni ludzie mający silną motywację wewnętrzną. Blisko 20 proc. kadry pracuje w OCTIM ponad 10 lat. Część z tych pracowników stanowi kadra zarządzająca oraz specjaliści produkcji. To są najważniejsze składniki sukcesu.

OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy Sp. z o.o.

Olsztynek, ul. Zielona 2

tel. 89 519 21 01 do 03

e-mail: octim@octim.com.pl

www.octim.com.pl