Spektakularny widok na jezioro Tumiańskie, nietuzinkowa architektura i wyjątkowe kulinarne doznania. To wszystko zaledwie pół godziny samochodem od Olsztyna. „Zapach drewna” zaprowadzi was na ucztę dla zmysłów.

„Zapach drewna” w Tumianach – raj do wypoczynku

Przez wiele dekad stał tu budynek wiejskiej szkoły. I choć jego stan nie pozwalał na ratunek, malownicza działka w otoczeniu starych drzew i bliskości jeziora aż prosiła się o zagospodarowanie. Bogusia i Krzysztof pochodzący z Warmii, stworzyli tu raj do wypoczynku, który w pandemii przetestowali pierwsi goście. Wieść o klimatycznym kameralnym ośrodku i prywatnej plaży z sauną rozeszła się drogą pantoflową. Dzisiaj goście przyjeżdżają ze wszystkich stron Polski nie tylko po to, aby naładować akumulatory, ale też spróbować przysmaków bazujących m.in. na lokalnych sezonowych produktach w zatopionej w zieleni restauracji.

„Zapach drewna” w Tumianach- menu bazujące na tradycjach z różnych części świata

– Do jej otwarcia zainspirowali nas sami goście, którzy korzystali z wypoczynku w domkach – przyznaje Bogusia Storoniańska, współwłaścicielka Ośrodka Wypoczynkowego Resort & Lake „Zapach drewna” w Tumianach. – Od początku mieliśmy szczęście do kucharzy. Wspólnie wypracowaliśmy menu bazujące na tradycjach z różnych części świata. W połączeniu z lokalnymi produktami najwyższej jakości stworzyliśmy kulinarne perełki. Klienci pokonują często wiele kilometrów, aby skosztować naszych pierogów z szarpaną kaczką, mięs czy stynek.

Te ostatnie, podawane w formie chrupiącej przystawki z domowymi dipami, to zapomniany w regionie rybacki przysmak królujący niegdyś w karczmach. Swoich fanów ma też m.in. sandacz z puree pietruszkowym, confitowane udo z kaczki na zasmażanej kapuście, a sezonowym hitem jest gulasz z delikatnego mięsa jelenia.

„Zapach drewna” w Tumianach –  miejsce dla miłośników dziczyzny, wołowiny, a nawet krewetek

„Część naszych dań bazuje na lokalnych tradycyjnych recepturach jak warmińska zupa cebulowa, ale sięgamy też po inspiracje z podróży. Kiedy przy stole siada kilka pokoleń gości, każdy może wybrać danie z ulubionej kuchni – regionalnej, włoskiej albo azjatyckiej”.

– Mamy gości, którzy czekają aż dziczyzna pojawi się w naszym menu, obserwują nasze social media gdzie informujemy o świeżej dostawie – przyznaje Bogusia. – Część naszych dań bazuje na lokalnych tradycyjnych recepturach jak warmińska zupa cebulowa, ale sięgamy też po inspiracje z podróży. Kiedy przy stole siada kilka pokoleń gości, każdy może wybrać danie z ulubionej kuchni – regionalnej, włoskiej albo azjatyckiej.

Ta ostatnia reprezentowana choćby przez mistrzowskie bułeczki bao z wołowiną albo krewetkami, rozgrzewający bulion a’la ramen czy orientalny makaron udon z kaczką. Dzieci i dorośli uwielbiają tutejszą pizzę na cienkim cieście, która nie ustępuje tej z Półwyspu Apenińskiego. Podobnie pasta carbonara z boczkiem guanciale.

– Wizyta u nas to okazja nie tylko do uczty kulinarnej, ale też spacerów i rowerowych wypraw po okolicy, wieczorach przy kominku, relaksie na tratwie czy seansów w saunie nad brzegiem jeziora – wymienia Krzysztof Storoniański, współwłaściciel ośrodka. – Sami mamy trójkę dzieci i tak projektowaliśmy ośrodek, aby komfortowo czuli się tu i dorośli, i maluchy.

Nie tylko kuchnia, ale też malownicze krajobrazy

Tumiany pod Barczewem, położone nad brzegiem malowniczego jeziora, przyciągają na rodzinny wypoczynek przez cały rok. Goście mają do wyboru noclegi w pięciu nowoczesnych czteroosobowych domkach, komfortowych apartamentach lub warmińskim domu ze spektakularnym widokiem na taflę wody i siedliska kormoranów. Dizajnerska drewniana architektura i wyposażenie to pasja Krzysztofa, który od lat zawodowo związany jest z branżą budowlaną i drzewną.

– Tworząc ośrodek zależało nam na zachowaniu stylu niewielkich warmińskich miejscowości, gdzie można czuć się swobodnie a zarazem komfortowo – przyznaje. – Drewno stało się naszym lajtmotivem. Jest nie tylko surowcem, który nadał przytulny klimat ośrodkowi, ale też wpływa na samopoczucie nasze i gości. Jego wszechobecny zapach pozwala złapać głęboki oddech, wyhamować w codziennym pędzie i celebrować chwile w otoczeniu natury.

  • Tekst: Beata Waś
  • Zapach drewna
  • Barczewo, Tumiany 3
  • 795 435 771
  • Więcej informacji: zapach-drewna.pl