Produkt Warmia Mazury

www.warmia.mazury.pl/produkt/

Działają w różnych branżach, łączy ich miejsce, a od niedawna także „znaczek” z niebieskim żaglem. Certyfikatem Produkt Warmia Mazury odznaczono kolejnych przedsiębiorców z regionu.

Ślimaki w rozmowach przedsiębiorców szukających nisz na regionalnym rynku, pojawiały się już w 2010 roku, ale dopiero po pięciu latach zdecydowali się wprowadzić swoje pomysły w życie. Dziś przyrządzają pierogi ze ślimakiem, ślimacze burgery, a z regenerującego śluzu – kremy.

– Jeżeli ktoś robi ze śluzu naszych ślimaków kosmetyki, dlaczego my, rolnicy z Warmii i Mazur, nie możemy? – ta na pozór szalona myśl przyświecała Grzegorzowi Skalmowskiemu na początku jego drogi z firmą Eco Snails Garden. Pomysł okazał się trafny. Za działalność marszałek województwa wręczył Skalmowskim w lipcu certyfikat Produkt Warmia Mazury. Ampułki ze śluzem ślimaka znalazły się w gronie 18 wyróżnionych produktów, usług i wydarzeń w województwie.

Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego certyfikaty Produkt Warmia Mazury przyznaje od czterech lat. – Certyfikat pozwala nam potwierdzić to, o czym mówimy od dawna: tak, ten produkt pochodzi od nas i został wyprodukowany tu, naszymi rękami. Warmińsko-mazurskimi – podkreśla Grzegorz Skalmowski.

Bo właśnie o wspieranie warmińsko-mazurskiej gospodarki i identyfikację z regionem chodzi. Z tym drugim Grzegorz Skalmowski nie ma zresztą problemów. – Tu nie trzeba inwestować w wielkie hotele. Wystarczy pokazać łąkę – zapewnia.

Z natury garściami czerpie też Ewa Nisiewicz. W Sąpach prowadzi Zielarską Chatę. Jej mąż – Garncarską Wiatę, najprościej znaleźć ich w sieci, wpisując „ziołowy dzbanek”. Ten funkcjonuje od trzech lat, a wyrósł z zamiłowania do zielarstwa, które, jak zapewnia Ewa, istniało od zawsze. Przy okazji pojawiła się ceramika – pasja Waldemara Nisiewicza. I chęć dzielenia się swoimi umiejętnościami. Małżeństwo otrzymało dwa certyfikaty: za zielarstwo i garncarstwo. – Dla osób, które nas odwiedzają, ma to znaczenie. Wiedzą, że mogą spodziewać się warsztatów na wysokim poziomie – przyznaje Ewa. Do wsi Sąpy w gminie Młynary uczestnicy warsztatów przyjeżdżają z Polski i z Europy. – Ludzie na co dzień nie mają kontaktu z tym, co naturalne, ponieważ zapętlili się w świecie cyfrowym. Zioła i glina są bardzo blisko natury, a my chcieliśmy rozpropagować to, co naturalne – dodaje.

I tak, znani są m.in. ze słowiańskich bab-zielarek „dobrych intencji”, wypełnionych ziołami i łuską gryki. Te motanki, podobnie jak ziołowe nalewki, to oferta dla dorosłych. Tymczasem w Ziołowym Dzbanku nie brakuje też dzieci: te przygotowują zielniki lub ceramikę artystyczną.

Podczas ósmej gali Produkt Warmia Mazury doceniono także firmę Zortrax – jednego z najbardziej rozpoznawalnych producentów drukarek 3D na świecie. Globalność nie oznacza bynajmniej, że wymiar lokalny nie ma znaczenia. – Na pewno dzięki temu stajemy się bardziej rozpoznawalni w regionie. Bardzo sobie to cenimy ze względu na pracowników, a tych pozyskujemy również z regionu – tłumaczy Marcin Niedzielski z biura prasowego Zortrax.

Zortrax to jednak działalność aż w 70 krajach na sześciu kontynentach! A zaczęło się niewinnie. Pasjonaci nowych technologii Marcin Olchanowski i Rafał Tomasiak druk 3D po raz pierwszy zobaczyli na targach w Hongkongu. Ich prace nad własną drukarką trwały blisko trzy lata. Jednak przeszkodą do uruchomienia produkcji okazały się pieniądze. I tu z pomocą przyszło finansowanie społecznościowe, tzw. crowdfounding. Marszałek wyróżnił młodych przedsiębiorców za drukarkę M200.

Tekst: Hanna Łozowska

Warmia i Mazury regionem, w którym warto żyć” – to hasło przewodnie strategii rozwoju społeczno-gospodarczego województwa warmińsko-mazurskiego do roku 2025 – podkreśla marszałek Gustaw Marek Brzezin. – I dodajemy: niezależnie od wieku, wykształcenia, stanu posiadania, pochodzenia, miejsca zamieszkania, płci. Bo w centrum wszystkich działań samorządu województwa jest człowiek. Naszym celem są działania skierowane przede wszystkim na wzrost gospodarczy, innowacyjność, na współpracę z inwestorami, lokalnymi samorządami, sferą nauki. Zrównoważony rozwój oparty o produkcję, przetwórstwo i usługi to obecnie azymut regionu.