
Festyn kulinarny „Zamkowe smaki” Lidzbark Warmiński
1.Towarzystwo Naukowe Pruthenia – „Prusowie ze wsi Sędyty”
Pruskie gospodynie zaprezentują dania z pogranicza czasów plemiennych i pełnego
średniowiecza. Na ich stoisku będzie można między innymi spróbować uzyskać mąkę w
żarnie nieckowatym, spróbować dań gotowanych w glinianych garnkach w ognisku czy
chleba prosto z glinianego pieca. Będą również ziołowe napary, jaja w popiele i podpłomyki.
2. Bractwo Rycerskie Konwent Świętego Piotra
Kuchnia średniowieczna, szczególnie ta w wydaniu bogatych dworów była ściśle związana z
darami lasów i jezior. Stąd nasza propozycja zaprezentowania pieczenia ptactwa na rożnie
obrotowym oraz wędzenia ryb i mięsiwa w mobilnej wędzarni. W obydwu przypadkach
będziemy używać olchowego drewna, które najlepiej oddaje zapach i smak potraw na ogniu
przygotowywanych. Na stołach zarówno możnowładców jak i biednego chłopstwa na
przełomie XIV i XV wieku nie mogło zabraknąć potraw wytwarzanych w oparciu o zboża i
warzywa strączkowe. Będziecie państwo mogli zapoznać się z metodą wytwarzania i
pieczenia namiastki pieczywa – podpłomyków. Chętnych poczęstujemy jadłem z gara na
żywym ogniu przygotowanym. Składniki tego dania zawsze odpowiadały zasobności spiżarni
gospodarza i dostępności warzyw o danej porze roku. Ponieważ jesień obdarowuje nas bogato
plonami mogę zaręczyć, że nie będą to lebioda, pokrzywa ani kora brzozy./ Cezary Jacek
Krasowski Herbu Ślepowron
3. Małgorzata Krasna-Korycińska – Archeoconcept
Czasy Rzeczypospolitej Obojga Narodów reprezentowały będą dania dalekie od
współczesnych. Jajecznica z cynamonem czy kalafior z cytryną to połączenia, które choć dziś
wydają się dziwaczne to w pełni odpowiadały XVII wiecznym gustom. Na stoisku będzie
można spróbować również budyniu z ryb i musztardy z gruszkami i szafranem.
4. Paweł Szymański – garncarnia.pl
Na tym stoisku uczestnicy będą mogli wypiec bliny – XIX wieczne placki chlebowe. Nie jest
to rzecz łatwa. W tym celu będzie trzeba skorzystać z wiejskiego, obrotowego żarna do
uzyskania mąki z własnej kompozycji zbóż! Sam wypiek będzie przebiegał w glinianym
piecu kopulastym na glinianych patelniach i w kloszach piekarniczych.
5. Wileński Muszkieterski Pułk po raz kolejny będzie gościł w progach Zamku w Lidzbarku
Warmińskim. Oddział, który historycznie uczestniczył w bitwie pod Heilsbergiem w roku
1807 po stronie koalicji prusko-rosyjskiej. Jednocześnie będzie to 218 rocznica założenia
Pułku. Kuchnia pułkowa na paleniskach będzie przygotowywać typowy posiłek wojskowy z
początku XIX wieku. Treściwa zupa solianka i kasza w kociołku pozwoli na zapoznanie się w
tym co pozwalało żołnierzom na długie marsze i wielogodzinne bitwy.
Mała diorama obozowiska zostanie wzbogacona o żołnierzy w mundurach i cywilną ludność
z okresu wojen napoleońskich.
Zapewniamy dobrą zabawę, sporą dawkę wiedzy historycznej i długie rozmowy przy ognisku.
Będzie smacznie i głośno. Mam nadzieję że jako oficerowi uda mi się nad żołdactwem
zapanować i nikt miasta nie ograbi./Rafał Pliszka
6. Schola Gladiatoria Heilsbergensis
Dla chcących spalić nieco kalorii grupa fechtunku historycznego na zamku w Lidzbarku
Warmińskim przygotowała swoje stoisko. Na nim będzie można spróbować swoich sił we
władaniu mieczem, szablą i rapierem pod opieką naszych instruktorów. Zainteresowane
osoby od 16 roku życia będą mogły zapisać się również na zajęcia na sezon 2023/24.