Festiwal Kulinarny Mazury Zachodnie od kuchni - MADE IN Warmia & Mazury

Festiwal Kulinarny Mazury Zachodnie od kuchni

Wydarzenie promuje pierwszy szlak kulinarny na mapie województwa warmińsko-mazurskiego, na którym znajdziemy obiekty gastronomiczne z Mazur Zachodnich (wykaz pod linkiem odkuchni.travel/obiekty).
Gościem specjalnym Festiwalu będzie Karol Okrasa, rozpoznawalny i ceniony kucharz, którego programy kulinarne są dla odbiorców nie tylko źródłem kuchennych inspiracji, ale swoistą akademią sztuki kulinarnej.
Rozmowy o kuchni regionu z zaproszonymi gośćmi poprowadzi iławianka Aleksandra Grysz, dziennikarka znana z programu „Pytanie na Śniadanie”.
W trakcie wydarzenia przygotowano kilka stref: wystawców, z możliwością zakupu lokalnych produktów, dla rodzin z dziećmi, bezpieczeństwa, wodną, slow (wypoczynku), pokazową oraz edukacyjną.
Głównym punktem wydarzenia będzie konkurs kulinarny dla członków szlaku kulinarnego. Zwycięska potrawa otrzyma tytuł „Smaki Mazur Zachodnich 2022″.
Jedną z atrakcji będzie gotowanie na żywo zupy rybnej w kociołkach na ognisku oraz jej degustacja. Zaplanowano też rejsy spacerowe z Żeglugą Ostródzko-Elbląską po jeziorze Szeląg Mały.
Na scenie Zespół Pieśni i Tańca Kortowo z Olsztyna zaprezentuje tradycyjne warmińskie i mazurskie tańce. O wieczorną oprawę muzyczną zadba pochodzący z Ostródy rockowy zespół Pink Roses z charyzmatyczną wokalistką Agnieszką Skrzypczak.

Szczegóły wydarzenia:

Gdzie: Hotel Anders, Stare Jabłonki

Kiedy: 5 czerwca, godz. 11

Wstęp bezpłatny
Więcej na stronie www.odkuchni.travel