Działają w branży rolno-spożywczej, prowadzą swoje biznesy, zakładają start-upy i kierują badaniami naukowymi – wszystko na rzecz zrównoważonego systemu żywnościowego. To właśnie dla nich powstała unijna inicjatywa WE Lead Food, otwierająca drzwi do międzynarodowej sieci kobiet-liderek w sektorze agri-food.

Kobiety przyszłości w agri-food

Liderki zaangażowane w WE Lead Food wyróżniają się perspektywicznym myśleniem, skutecznością w realizacji pomysłów i troską o przyszłe pokolenia. Współczesna branża rolno-spożywcza stoi przed wieloma wyzwaniami – od zmian klimatycznych po rosnące wymagania konsumentów. Program WE Lead Food stwarza przestrzeń do współpracy, wymiany doświadczeń i podejmowania działań na rzecz zdrowszej, bardziej zrównoważonej przyszłości żywnościowej.

– Uczestniczki projektu prowadzą badania naukowe, rozwijają start-upy, pracują w organizacjach pozarządowych i korporacjach branży agri-food – mówi Iwona Kieda z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, koordynatorka programu WE Lead Food w Polsce. – Inspirujemy je do nawiązywania partnerstw i wspólnego działania – dodaje.

Międzynarodowe warsztaty dla liderek

Jednym z kluczowych elementów WE Lead Food są warsztaty organizowane w krajach Europy, m.in. w Hiszpanii, Włoszech, Turcji oraz Polsce, gdzie odbędą się już po raz czwarty.

– Liderki, które zapraszamy do naszej sieci, znają swoje mocne strony i często mają gotowe pomysły na innowacyjne projekty – mówi Justyna Banasiak, współorganizatorka wydarzenia. – Często to właśnie na warsztatach odnajdują brakujące ogniwo do ich realizacji – dodaje.

Warsztaty organizowane są przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, strategicznego partnera sieci EIT Food. Tegoroczne spotkanie odbędzie się 28 maja w Warszawie, w Ambasadzie Francji, która została partnerem projektu.

Wsparcie i rozwój liderek agri-food

Program WE Lead Food to nie tylko warsztaty. To również ośmiotygodniowy kurs online (apply.eitfood.eu), który pozwala uczestniczkom rozwijać kompetencje liderskie i uczyć się lepszego zarządzania karierą. W ramach programu przedsiębiorczynie i ekspertki pracują nad innowacyjnymi rozwiązaniami dla branży agri-food, takimi jak alternatywy roślinne dla nabiału czy wertykalne farmy.

Tekst: Beata Waś

obraz: Michał Janiak, Arkadiusz Stankiewicz

Udział w warsztatach jest bezpłatny. Szczegóły dotyczące tegorocznego spotkania już wkrótce na stronie pan.olsztyn.pl oraz w mediach społecznościowych Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.