Liderki w agri-food łączą siły – program WE Lead Food

Działają w branży rolno-spożywczej, prowadzą swoje biznesy, zakładają start-upy, kierują badaniami naukowymi – a to wszystko na rzecz zrównoważonego systemu żywnościowego. Z myślą o liderkach z sektora agri-food powstała unijna inicjatywa WE Lead Food. Drzwi do wejścia w tę międzynarodową sieć są szeroko otwarte.

Kobiety przyszłości w agri-food

Kobiety zaangażowane w tę inicjatywę łączy myślenie perspektywiczne, skuteczne przekuwanie pomysłów w działanie i zorientowanie na przyszłe pokolenia. Właśnie takich kreatywnych i otwartych umysłów potrzebuje współczesna branża rolno-spożywcza, która stoi przed wieloma wyzwaniami, wynikającymi m.in. z globalnych trendów, zmian klimatycznych i rosnących oczekiwań konsumentów.

Program WE Lead Food daje przestrzeń do współpracy, wymiany doświadczeń i inspiracji do podejmowania działań prowadzących do zmian, które przyczynią się m.in. do poprawy bezpieczeństwa żywności, zdrowszego odżywiania i ograniczenia marnotrawstwa.

– Uczestniczki naszego projektu na co dzień prowadzą badania naukowe, kierują własnymi biznesami, startupami, wspierają rozwój innowacji, pracują w organizacjach pozarządowych czy korporacjach z branży agri-food – wymienia Iwona Kieda z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, koordynatorka programu WE Lead Food w Polsce. – Inspirujemy je do sieciowania się, nawiązywania partnerstw i podejmowania wspólnych inicjatyw na rzecz zdrowego i bardziej zrównoważonego systemu żywności w Europie – dodaje.

Międzynarodowe warsztaty dla liderek

Dzieje się to podczas warsztatów WE Lead Food – flagowej i jednej z najbardziej prestiżowych inicjatyw skierowanych do kobiet w ramach programu Europejskiej Wspólnoty Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności – EIT Food. Spotkania organizowane są w kilku krajach Europy, m.in. w Hiszpanii, we Włoszech czy w Turcji. W Polsce odbędą się w tym roku po raz czwarty. 

– Liderki, które zapraszamy do włączenia się do naszej sieci, wiedzą czego chcą, znają swoje mocne strony, a na spotkaniu często pojawiają się z gotowym pomysłem na nowe – mówi Justyna Banasiak, współorganizatorka wydarzenia. – I to „nowe” znajdują na naszych warsztatach, często u innych liderek – dodaje.

Organizatorem warsztatów jest Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, strategiczny partner sieci EIT Food. Kolejne spotkanie odbędzie się 28 maja w Warszawie w Ambasadzie Francji, która została tegorocznym partnerem projektu.

Wsparcie i rozwój liderek agri-food

– Celem warsztatowych spotkań jest budowa społeczności wspierających się liderek. Dajemy im przestrzeń do wzajemnej inspiracji i dzielenia się wiedzą, ale też do refleksji nad swoimi obecnymi i przyszłymi celami zawodowymi. Pomagamy im znaleźć partnerki do przyszłych działań – tłumaczy dr Małgorzata Starowicz, mentorka w programie WE Lead Food.

Spotkania obejmują warsztaty, sesje networkingowe, panele dyskusyjne. Są wstępem do jesiennego ośmiotygodniowego międzynarodowego kursu, który odbywa się on-line (apply.eitfood.eu). W jego trakcie przedsiębiorczynie, założycielki start-upów, naukowczynie, ekspertki z branży rolno-spożywczej z różnych stron świata, pracują m.in. nad tym, jak korzystniej zarządzać swoją karierą i rozwijać kompetencje liderskie. Uczestnictwo w projekcie jest też okazją, aby poznać historie kobiet, które odniosły sukces w często niszowych przedsięwzięciach jak produkcja roślinnej alternatywy dla tradycyjnego sera czy wertykalne farmy produkcji żywności.

Są to historie o determinacji, potrzebie spełnienia i odwadze do sięgania po więcej – w ukierunkowaniu na tzw. impact business, będący już nie trendem, a koniecznością. W dotychczasowych polskich warsztatach wzięły udział liderki z całego kraju. Wiele z nich to ekspertki znane i cenione w branży. Co sądzą o tym projekcie?

– Inicjatywa WE Lead Food pozwala wyjść z pewnej bańki, w której czujemy się dobrze, ale nie zawsze w pełni wykorzystujemy nasz potencjał – przyznaje Monika Stanny, dyrektorka Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, jedna z uczestniczek warsztatów. – Wiele kobiet nie zdaje sobie sprawy z tego, jak bardzo są odważne. Strach przed podejmowaniem decyzji i wszelkie inne bariery są nam kulturowo narzucane. Inicjatywy takie jak WE Lead Food pozwalają te bariery pokonywać i je niwelować. Dają przestrzeń do dzielenia się swoim doświadczeniem i czerpania z doświadczeń innych.

– Spotkanie utwierdziło mnie w przekonaniu, że kobiety są absolutnie gotowe, żeby zawalczyć o siebie i upominać się o swoje miejsce – przyznała Bożena Bochenek, attaché ds. rolnych w Ambasadzie Francji w Polsce, goszcząca podczas poprzedniej edycji. – Nie na zasadzie rywalizacji czy konkurencji z mężczyznami, ale na zasadzie partnerstwa, aby działać wspólnie na rzecz zrównoważonego rozwoju.

Tekst: Beata Waś

obraz: Michał Janiak, Arkadiusz Stankiewicz

Udział w warsztatach jest bezpłatny. Szczegóły dotyczące tegorocznego spotkania już wkrótce na stronie pan.olsztyn.pl oraz w mediach społecznościowych Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.