Choć statusu placówki dyplomatycznej jeszcze nie mają, to śmiało można ich uznać za warmińsko-mazurską ambasadę w warszawskim Śródmieściu. Kulinarną oczywiście. Ostatnio docenił ich nawet słynny Przewodnik Michelin.
Zanim znajdziemy się w centrum Warszawy, przenieśmy się na chwilę na Mazury. I to na te mocno wschodnie, na skraj Puszczy Boreckiej, z najczystszym powietrzem w kraju. Osadę Gieraliszki od Bań Mazurskich dzieli niespełna 15 km, a od Gołdapi nieco ponad 15 km. Jak to się ma do The Farm Warszawa? To właśnie stąd pochodzi wiele składników do menu tej wyjątkowej restauracji. Hodowla mięsnych ras bydła i owiec, a także warzywa, owoce i zioła uprawiane na Mazurach stanowią podstawę dań serwowanych w The Farm w stolicy.
The Farm Warszawa – jakość, która została doceniona
– To właśnie stąd wzięła się nazwa naszego lokalu – wspomina Filip Weka, współwłaściciel The Farm Warszawa, który na co dzień mieszka w Olsztynie. Uważa, że jego projekt to więcej niż tylko biznes. – Od początku pokazujemy, że jakość zawsze prędzej czy później się obroni i zostanie doceniona.
I została doceniona. Latem The Farm uzyskała wyróżnienie – rekomendację słynnego Przewodnika Michelin Polska. I tak, po pięciu latach działalności, The Farm stał się jedną z dziewięciu restauracji w kraju, które zadebiutowały w sezonie 2024 w tym prestiżowym wydawnictwie (łącznie Przewodnik Michelin Polska rekomenduje 77 restauracji w kraju).
Jednak największą frajdę, zarówno właścicielom, jak i menadżerowi oraz szefowi kuchni, dają zajęte miejsca przy stolikach. W tej kwestii bywa tak, że już w okolicach południa rezerwacje są trudne do zdobycia. To zasługa unikatowych zestawów lunchowych, które codziennie czymś zaskakują.
Steki i inne przysmaki w The Farm
Gastronomicznych specjalności The Farm jest jednak o wiele więcej. Numerem 1 jest imponująca lada delikatesowa, która rozciąga się między salami restauracji The Farm, sąsiadując twarzą w twarz z efektowną, otwartą kuchnią. Z lady smakosze wołowiny mogą wytypować dowolny kawałek, który kuchnia przygotuje zgodnie ze sztuką, serwując w asyście oryginalnych dodatków. A są to zarówno steki polskie z hodowanych na Mazurach ras Aberdeen Angusów, jak i najwyższej próby wagyu z japońskich prefektur Kobe, Kagoshima czy Miyazaki. To już pozycje zdecydowanie dla koneserów.
Dla uzupełnienia menu The Farm imponuje świetną selekcją win oraz pobudzającymi wyobraźnię deserami. W karcie nie brakuje także dań rybnych czy wegetariańskich, opartych na składnikach pozyskiwanych głównie z Warmii i Mazur. Swoimi produktami i dostawcami The Farm chwali się wprost – co kwartał na każdym ze stołów eksponowany jest „Dziennik Sezonowej Podróży”. Brzmi tajemniczo, ale to po prostu pięknie przygotowana rozpiska pochodzenia każdego z obecnych w aktualnym menu składników. Za każdym razem jest w niej wyeksponowane hasło, a właściwie hasztag #SmakPochodziZNatury.
– To nasze motto – nie ukrywa Filip Weka. – Oczywiście kunszt szefa kuchni i inne elementy są bardzo ważne, ale punkt wyjścia to zawsze jakość i pochodzenie składników.
Regionalne składniki w wyjątkowych wnętrzach
Warmińsko-mazurskich akcentów przy stołecznej ulicy Mokotowskiej jest więcej. Ścianę za antresolą w głównej sali zdobi np. sielski mazurski mural namalowany przez artystę z Olsztyna. W drugiej sali, tzw. Dębowej, która często służy kameralnym spotkaniom biznesowym czy rodzinnym, jedną ze ścian pokrywa natomiast przedruk starej, przeszło 100-letniej mapy fragmentu Mazur. Ścianę naprzeciw pokrywają natomiast unikatowe, również wiekowe deski ze starego drewna. O ten element wystroju zadbała dobrze znana w naszym regionie firma Regalia z warmińskiej Studnicy.
– Tu nie ma przypadku – podkreśla Filip Weka, który na co dzień koordynuje także działalność sieci Crazy Butcher, sklepów premium z mięsem, które cieszą się dużą renomą nie tylko wśród koneserów wołowiny. – Wszystko działa jak jeden duży organizm, a The Farm restauracja to bez wątpienia jeden z naszych powodów do dumy – przekonuje współwłaściciel lokalu.
Tekst i obraz: renton.media
The Farm
Warszawa, ul. Mokotowska 8 the-farm.pl fb/TheFarm PL ig/thefarm_warsaw/ rezerwacje@the-farm.pl |