GDYBY NIE WYJAZDY NA MISTRZOSTWA W KADRZE NARODOWEJ TAEKWONDO, MOŻE NIGDY NIE TRAFIŁABY DO KUCHNI. WTEDY DOSTRZEGŁA WIELOŚĆ SMAKÓW I TO, ŻE WSZYSTKIE MOŻNA POWTÓRZYĆ W DOMU, GDZIE SMAKUJĄ NAJLEPIEJ. PODCZAS WARSZTATÓW AURA KOBIET KATARZYNA JANISZEWSKA ZDRADZI PRZEPIS NA TO, JAK ZNALEŹĆ CZAS NA ZDROWE GOTOWANIE, CZERPIĄC KULINARNĄ INSPIRACJĘ Z RÓŻNYCH ZAKĄTKÓW NASZEGO GLOBU.

Podróżując po świecie jako reprezentantka kadry narodowej w taekwondo olimpijskim, zachwyciła się różnorodnością form i smaków kuchni świata. – Niemal całą dietę, zamiast na bieżące potrzeby, wydawałam na przyprawy i produkty żywnościowe, które chciałam przywieźć do domu – śmieje się Katarzyna Janiszewska, blogerka kulinarna i asystentka w Katedrze Żywienia Człowieka UWM (Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności). Gdy rozmawiamy, jest świeżo po oddaniu gotowej do obrony pracy doktorskiej z zakresu redukcji masy ciała w taekwondo olimpijskim. Niedawno została jedyną w Polsce ambasadorką World Food Travel Association (światowej organizacji promującej turystykę kulinarną ukierunkowaną na żywność lokalną i slowfood), prowadzi blog janiszewska.com o sporcie, żywieniu i zdrowiu, ma dwie małe córeczki, a na swojej stronie uśmiecha się ze zdjęcia, na którym wisi na linie podczas górskiej wspinaczki. Jak w tym wszystkim znajduje jeszcze czas na gotowanie, i to z przyjemnością?

– Poza pasją to przede wszystkim kwestia dobrej organizacji. Przygotowanie wartościowych posiłków nie jest trudne i naprawdę nie jest czasochłonne. Zwłaszcza, gdy zna się parę trików… – intryguje. Zajrzyjmy więc do jej garnków.

KLIKNIJ, aby posłuchać naszego podcastu
MADE IN Warmia & Mazury Podcasts

Bez śniadania ani rusz. – Bo to ono daje nam energię na rozruch, równie ważną przed treningiem taekwondo, jak i wyjściem do biura – precyzuje. – Organizm może być później na najwyższych obrotach, bez ciągłego zasilania kawą.

Ale gdy rano liczy się każda minuta, jedną ręką robimy makijaż, a drugą ubieramy dzieci, nie ma jeszcze czasu na zdrowe i pożywne śniadanie. – Dlatego najlepiej przygotować je dzień wcześniej – podpowiada Kasia. – Dokończenie owsianki czy gęstego koktajlu (z płatkami, siemieniem lnianym czy nasionami chia, a nie tylko z mleka i owoców) zajmie nam chwilę. To samo warto robić z drugim śniadaniem. Popularne są teraz specjalne pudełeczka, tzw. lunch boxy. One aż wymuszają swą formą, by ten posiłek urozmaicić. Do standardowych kanapek dorzucić awokado, buraki czy domową pieczeń, do przegródek pokrojoną marchewkę, owoce, orzechy czy nawet ogórek, który nie zmieścił się w kanapce. Albo surówkę z poprzedniego dnia. W lodówce nic się jej nie stanie, a my zaoszczędzimy czas.

Czas to również kluczowe słowo przy obiedzie. Wszystkim tym, którzy – tak jak ona – nie lubią sterczeć przy patelni, poleca pieczenie, gotowanie na parze i mrożenie gotowych porcji na kolejne posiłki. – Jest zdrowo, różnorodnie, nie unosi się charakterystyczny zapach smażenia – wymienia. – Gotowane warzywa są dla maluchów „ble”, a z pary nawet brokuł jest smaczny!

Opowiada o psychologii żywienia dzieci. O przygotowywaniu domowego chleba z trzyletnią córeczką, rodzinnych posiłkach, kolorowych warzywach i owocach, które znikają z talerzy bez wojny przy stole. – Jedzenie nie może być monotonne i powinno dawać dzieciom radość – podsumowuje Kasia. Patrząc na nią, jest się pewnym, że taką dziecięcą radość z jedzenia ma też ona w sobie. W kuchni nieustannie eksperymentuje: tradycyjnemu daniu doda nowoczesny „twist”, z trzech przepisów zrobi jeden, swój, bo podkreśla, że mody jedzeniowe zawsze należy obserwować chłodnym okiem naukowca. Skomponuje napoje probiotyczne nawet dla osób nietolerujących mleka, wymyśli genialny sposób na bolączkę pt. „nie mam czasu na śniadanie” czy zdrowy i tani posiłek do pracy. I zdradzi je tym paniom, które wezmą udział w warsztatach Aura Kobiet.

madein_nr019_poziom_103madein_nr019_poziom_104

Tekst: Katarzyna Sosnowska-Rama

Obraz: Michał Bartoszewicz

Aura Kobiet to cykl bezpłatnych warsztatów dla pań – wszystkich, niezależnie od wieku i prowadzonego stylu życia. Pomysłodawcą i realizatorem projektu jest centrum handlowe Aura Centrum. Pierwsze zajęcia zostały zorganizowane w styczniu 2015 roku. Od tego czasu już kilkaset  kobiet miało możliwość rozwijania swoich zainteresowań w takich obszarach, jak moda, makijaż, fotografia, psychologia, rękodzieło czy kulinaria. W tym roku do tematów typowo lifestylowych dołączyły również zagadnienia praktyczne, związane z finansami i zarządzaniem czasem.

Spotkania mają kameralny charakter – bierze w nich udział kilkanaście pań, co gwarantuje swobodną atmosferę i bliski kontakt z prowadzącym. Prelegentkami podczas warsztatów są olsztynianki z pasją, specjalistki w swoich dziedzinach, które potrafią zarażać własnym hobby, dzielić się umiejętnościami i inspirować pomysłami. 

Najbliższe warsztaty Aura Kobiet odbędą się 26 listopada 2016 roku.  Poprowadzi je Katarzyna Janiszewska, która przeniesie uczestniczki w świat zdrowych i prostych przepisów kulinarnych, inspirowanych jadłospisem nowych restauracji, jakie właśnie w listopadzie zadebiutują w olsztyńskiej Aurze. Ponieważ spotkanie będzie jedną z atrakcji, organizowanych w ramach otwarcia nowej strefy restauracyjnej, nie zabraknie na nim śródziemnomorskich smaków natchnionych Olimpem, azjatyckiego kolorytu gwarantowanego przez Asia Hung, porcji zdrowia od Fresh na Zdrowie i odrobiny słodkiej przyjemności w stylu Cukierni Sowa. 

Zapisy już trwają. Aby wziąć udział w zajęciach, wystarczy wejść na stronę www.aurakobiet.pl, wypełnić formularz i odpowiedzieć krótko na pytanie: Czy masz swój sprawdzony przepis na ulubione danie? Jeśli tak, podziel się nim z nami. Na podstawie udzielonych odpowiedzi wyłonione zostaną panie do udziału w warsztatach.