MAX Burgers – najstarsza szwedzka sieć restauracji serwująca burgery, otworzyła w Olsztynie pierwszą restaurację na Warmii i Mazurach. Poznajcie etyczny biznes od kuchni.

Otwarcie restauracji MAX Burgers 12 kwietnia 2023 roku w Olsztynie

Max Burgers- burgerowy, a zarazem ekologiczny raj

ONZ wyróżniła ich za pierwsze w świecie menu pozytywne dla klimatu. I na dodatek byli jedyną europejską firmą wyróżnioną w kategorii „Go Climate Neutral Now” – plebiscytu UN Global Climate Action Award. Oto wizytówka MAX Premium Burgers, jednej z pierwszych sieci restauracji serwujących burgery w Europie!

KLIKNIJ, aby posłuchać naszego podcastu
MADE IN Warmia & Mazury Podcasts

W 1968 roku, na trzy lata przed pojawieniem się konkurencji w Europie, na północy Szwecji Curt Bergfors i Britta Fredriksson otworzyli swoją pierwszą restaurację w Gällivare. Firma do dzisiaj pozostaje własnością rodziny. A jej ambicją jest stać się najlepszą na świecie siecią restauracji serwującą burgery, wyznaczając przy okazji nowe trendy w zrównoważonym podejściu do biznesu.  gorii „Go Climate Neutral Now” – plebiscytu UN Global Climate Action Award

Max Burgers – początki w Polsce i fenomen burgera Frisco

MAX Premium Burgers otworzył pierwszą restaurację w Polsce w 2017 roku. W tym samym roku zwyciężył w ślepym teście smaku, przeprowadzonym we Wrocławiu przez niezależną agencję badawczą Kantar Polska. Z badania wynika, że smak flagowego burgera Frisco wybiera aż 59 proc. respondentów, pokonując tym samym burgery pozostałych sieci. Bo smak i jakość produktów jest tym co wyróżnia sieć. To duża zasługa szefa kuchni Jonasa Mårtenssona, który odpowiada za menu w restauracjach MAX. A w przeszłości związany był z renomowanymi restauracjami w Sztokholmie i Paryżu oraz pracował w kuchni Szwedzkiego Domu Królewskiego.

ONZ wyróżniła ich za pierwsze w świecie menu pozytywne dla klimatu. I na dodatek byli jedyną europejską firmą wyróżnioną w kate

Max Burgers – smak, jakość i dobro Planety

MAX jest również przykładem na to, że biznes może działać odpowiedzialne i realnie przyczyniać się do zmniejszania emisji gazów cieplarnianych. Dlatego firma stawia sobie za cel, aby co drugi burger sprzedany w restauracjach zawierał coś innego niż czerwone mięso. Stąd w ofercie rozbudowane „Zielone Menu” – czyli opcje wege. Jest to nie tylko ukłon w stronę osób, które są na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ale również tych, którzy świadomie ograniczają mięso. Bo „Zielone Menu” to znacznie więcej niż alternatywa dla mięsa. Wege burgery zostawiają o wiele mniejszy ślad węglowy niż burgery wołowe. Tym sposobem, każdy kęs burgera MAX pomaga działać na rzecz klimatu.

Jak wyglądają działania proekologiczne w praktyce?

Na każdym etapie produkcji oraz funkcjonowania samej restauracji w 100 proc. mierzy się i kontroluje emisję dwutlenku węgla, którą firma i tak sukcesywnie z roku na rok obniża. Sadząc drzewa, które absorbują i przechowują dwutlenek węgla, MAX obecnie niweluje więcej dwutlenku węgla niż go wytwarza i jest to już 110% własnej emisji. Co ważne, firma kieruje się przy tym jedynym na świecie niezależnym standardem neutralności dwutlenku węgla – ISO 14021.

MAX chce, by świat stał się choć odrobinę lepszy, nie tylko poprzez serwowanie pysznych burgerów, lecz także działając na rzecz Planety.

Max Burgers i jego kamienie milowe:

  • 1968 – Curt Bergfors i Britta Fredriksson otwierają pierwszą restaurację
  • 2008 – MAX został pierwszą na świecie siecią restauracji, która wprowadziła oznaczenia śladu węglowego przy produktach w menu i kompensuje wszystkie emisje na każdym etapie łańcucha dostaw, począwszy od ziemi rolniczej aż do pojedynczego gościa w restauracji
  • 2016 – MAX wprowadza tzw. „Zielone Menu”
  • 2017 – MAX otwiera pierwszą restaurację w Polsce, we Wrocławiu
  • 2018 – MAX wprowadza pierwsze na świecie menu pozytywne dla klimatu
  • 2019 – MAX wprowadza przełomowy produkt bezmięsny – Plant Beef, na bazie białka roślinnego, choć smakuje i wygląda jak mięso
  • 2023 – MAX otwiera restaurację w Olsztynie, pierwszą na Warmii i Mazurach, a 23. w Polsce

Firma stawia sobie za cel, aby co drugi burger sprzedany w restauracjach zawierał coś innego niż czerwone mięso. Stąd w ofercie rozbudowane „Zielone Menu” – czyli opcje wege. Jest to nie tylko ukłon w stronę osób, które są na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ale również tych, którzy świadomie ograniczają mięso.

  • MAX Premium Burgers
  • Olsztyn, Sikorskiego 2G
  • 89 679 99 10
  • order.maxpremiumburgers.pl