Neandertalczycy pozbawieni zębów zawdzięczali jej życie – mogli jeść bez gryzienia. Dzięki niej przetrwały wszystkie nękane przez wojnę narody, bo przygotować ją można niemal z niczego. Studenci mogliby wyginąć, gdyby nie jej wersja w proszku. A w wydaniu „na bogato” przynosi wszystkim wspomnienia o domu rodzinnym.
Jej pomnik powinien wieńczyć napis: „Zupie – dozgonnie wdzięczna ludzkość”.
Zazwyczaj ma rozgrzać. Lecz niektóre jej rodzaje podawane są na zimno. Kuchnia hiszpańska ma pomidorowe gazpacho, bałkańska – ogórkowy tarator. W staropolskiej króluje chłodnik zwany litewskim. Gdy tylko nadchodzą upalne dni, staje się przedmiotem najwyższego pożądania. W Sielance wiedzie prym przez całe lato. To instynkt podpowiada nam, że ta orzeźwiająco różowa mikstura jest źródłem ochłody, sytości i energii.
Jej sekret tkwi w połączeniu fermentowanych produktów mlecznych ze świeżymi, nieprzetworzonymi warzywami.
To one stanowią o niepowtarzalnym smaku chłodnika. Maślanka, zsiadłe mleko, śmietana lub jogurt bogate są w składniki pokarmowe o wysokiej wartości odżywczej i biologicznej. Gdy dodamy do nich ugotowaną botwinę, surowe ogórki, młodą rzodkiewkę oraz ogromną ilość szczypioru i czosnku – wywołamy prawdziwie letnią burzę witamin. W Sielance rozpętujemy ją w towarzystwie jajka na twardo, a także ziemniaczków z okrasą, podawanych jako dodatek.
Gęsty od warzyw chłodnik skrywa wiele zalet. Jest błyskawiczny w przygotowaniu i serwuje się go na świeżo. Pozwala na mnóstwo modyfikacji. Botwinkę można zamienić na awokado, szczaw, miksowane zioła czy szpinak. Dodatkami mogą być grzanki, paluszki i krakersy lub – jak dawniej – ugotowane szyjki rakowe, kawałki ryb albo cielęciny. W zależności od wybranych składników zaskakiwać będzie różnymi kolorami, lecz niezależnie od nich zaspokoi wiele potrzeb. Chłodnik jest idealny na letnią randkę, rodzinny piknik i piekielnie suszącego kaca. Wraz z pierwszymi dniami lata zawita w naszej restauracji.
Obraz: Joanna Barchetto
Restauracja Sielanka w Kozim Dworze
Gietrzwałd, ul. Olsztyńska 38
Rezerwacje: +48 515 233 993
www. restauracjasielanka.pl
FB/ sielanka.kozi.dwor