Są na wyciągnięcie ręki. Pyszne, ekologiczne, o ogromnym potencjale zdrowotnym. Dziko rosnące rośliny z łąk, pól i lasów to niewykorzystany dar natury. Ich wysoka jakość i tradycyjny smak, krótki łańcuch dostaw, wsparcie dla drobnych producentów — te zalety regionalnych surowców skłoniły grupę przedsiębiorczych kobiet do założenia firmy Lokalna Produkcja.

Przetwarzanie surowców na większą skalę często przerasta małe przydomowe przetwórnie. Firma Lokalna Produkcja umożliwia nie tylko ich szeroką produkcję, ale także promocję w świecie. Przetwory z dziko rosnących owoców czy ziół, za jej pośrednictwem docierają m.in. do hoteli czy restauracji stawiających na sezonowy, wysokojakościowy produkt. Wśród nich są m.in. konfitura z płatków dzikiej róży, przecier z rokitnika, syrop z kwiatów czarnego bzu, syrop pokrzywowy, z pędów sosny sygnowanych marką Mazurskie Słoiki, od której Lokalna Produkcja rozpoczęła współpracę. Słynie ona z jakościowych przetworów zebranych na dzikich terenach Warmii i Mazur. Syropy i konfitury dostępne są w opakowaniach zbiorczych: dwupak, trzypak, czteropak, sześciopak, podwójny czteropak i palety.

– Nasi dostawcy od wiosny do jesieni pracują według kalendarza wegetacji roślin i dostarczają nam wysokojakościowe surowce – tłumaczy Joanna. – Wkładają w nie mnóstwo misternej pracy – od ręcznego zbierania, przez suszenie, po przetwarzanie w tradycyjny sposób, ale także kawał serca. Współpracując ze sprawdzonymi zbieraczami, drobnymi przetwórcami, zielarzami i ogrodnikami mamy gwarancję, że wyroby osiągną pełnię smaku i walorów zdrowotnych.

KLIKNIJ, aby posłuchać naszego podcastu
MADE IN Warmia & Mazury Podcasts

Jak choćby pachnące lasem i łąką mieszanki ziół, które na co dzień można spróbować w klimatycznej Pijalni Ziół w olsztyneckim skansenie prowadzonej przez etnobotanika Jakuba Babickiego i Piotra Stobniaka, założyciela Mazurskich Słoików. Inspirują, aby czerpać z bogactwa natury przy różnych dolegliwościach zdrowotnych. Gotowe mieszanki ziołowe relaksują, oczyszczają i wzmacniają.

– Wystarczy spróbować któregoś z tych specjałów, aby docenić ich walory smakowe i zdrowotne, zdecydowanie różniące się od wyrobów przemysłowych – zapewnia Joanna.

Kompleksowe przetwarzanie owoców, warzyw i ziół odbywa się w profesjonalnie wyposażonym zakładzie w Liksajnach w gminie Miłomłyn. Tutaj, w odpowiednich warunkach sanitarnych, producenci mogą osiągnąć dużo większą niż w przydomowych wytwórniach skalę produkcji. Wpłynie to na zwiększenie wykorzystania wysokiej jakości surowców, które co roku marnują się na terenach wiejskich. Po trwającej adaptacji i doposażaniu zakładu powstanie tu Inkubator Przetwórstwa Spożywczego Liksajny, który umożliwi nie tylko uruchomienie produkcji spożywczej na dużą skalę, ale też testowanie i produkcję małych serii nowych produktów przez zainteresowanych tego typu działalnością.

– Obiekt będzie przystosowany do organizacji szkoleń m.in. dla kół gospodyń wiejskich, kandydatów na przetwórców żywności lokalnej lub mieszkańców, którzy chcą nauczyć się przetwarzania zasobów ze swojego otoczenia – tłumaczy współwłaścicielka. – W planach mamy także odbiór surowców od małych producentów, np. posiadaczy ogródków działkowych. Ideą projektu jest maksymalne wykorzystanie surowców występujących w naturze i zero waste — zapobieganie marnowaniu żywności.

Lokalna Produkcja rozpoczęła działalność na Warmii i Mazurach, ale rozszerzy ją na inne polskie regiony. Naturalne przetwory wytwarzane z surowców występujących w otoczeniu będą jej znakiem rozpoznawczym. Można je zamówić w formie koszy prezentowych, spersonalizowanych prezentów z wybranym logo czy tekstem okolicznościowym. Zestawy pięknie opakowanych słoików z sokami i konfiturami, a docelowo także wysokojakościowymi przetworami nabiałowymi, rybnymi lub mięsnymi, to zapas zdrowia i uniwersalna wizytówka regionu, jego firm, lokali i obiektów turystycznych.

Lokalny Produkt S.C.

Joanna Czułowska

531 038 644

kontakt@lokalnaprodukcja.pl

www.lokalnaprodukcja.pl