KUŹNIA SPOŁECZNA RUSZYŁA PEŁNĄ PARĄ

Naukowcy alarmują: musimy zawalczyć o siebie i Ziemię. Jak to zrobić poprzez zmianę codziennych nawyków w kuchni, domu, otoczeniu? Ponad tysiąc osób wzięło udział we wrześniowym wydarzeniu „Kuźnia Społeczna. Eco trendy #warsztaty #wiedza #inspiracje”. I dostało receptę na zmiany.

Pomysł pojawił się 10 lat temu i był pierwszą nieśmiałą wizją miejsca do działań edukacyjnych, społecznych, aktywizacji, rozwoju przedsiębiorczości i organizacji pozarządowych. 20 września Kuźnia Społeczna rozpoczęła je oficjalnie. Uroczysta gala dla przyjaciół przy muzyce Skubasa, kulinarnych popisach szefów kuchni i wielkim torcie, podsumowała dekadę starań o to, aby wcielić w życie pomysł Banku Żywności w Olsztynie. Kolejne dwa dni pokazały jaki potencjał drzemie w zrewitalizowanym przez niego XIX-wiecznym budynku i nowoczesnym wyposażeniu. W klimatycznej przestrzeni naukowcy, trenerzy, dietetycy, dzielili się swoją merytoryczną wiedzą i pasją, m.in. na temat żywności i wyzwań z nią związanych, przełamywania złych nawyków i emocji, które się z nimi wiążą. Kuchnia społeczno-warsztatowa, po raz pierwszy przetestowana podczas wrześniowego weekendu, zdobyła opinię jednego z najlepiej przygotowanych w Polsce miejsc do zgłębiania kulinarnej pasji. Mistrzowie z różnych stron Polski i świata oraz blogerzy inspirowali tu nie tylko do odkrywania nowych smaków czerpiących z odmiennych tradycji i kultur, ale także nowatorskich zasad w żywieniu sprzyjającym zdrowiu i planecie. Jak choćby kuchnia zero waste czy dieta planetarna, ograniczająca spożycie mięsa i nabiału, których produkcja przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych. Kilkaset miejsc na weekendowe panele, warsztaty, wykłady, pokazy kulinarne rozeszło się w ciągu kilku dni. Wśród hitów – choćby kuchnia asian fusion czy strefa dla dzieci, w której maluchy uczyły się proekologicznych nawyków i stawiały pierwsze kroki w kuchni. Kto zawitał do Kuźni Społecznej, dostał impuls do zmian. Począwszy od praktycznego wykorzystania skórki banana, po wskazówki jak codziennymi wyborami możemy hamować zmiany klimatyczne.