KUŹNIA SPOŁECZNA RUSZYŁA PEŁNĄ PARĄ

Naukowcy alarmują: musimy zawalczyć o siebie i Ziemię. Jak to zrobić poprzez zmianę codziennych nawyków w kuchni, domu, otoczeniu? Ponad tysiąc osób wzięło udział we wrześniowym wydarzeniu „Kuźnia Społeczna. Eco trendy #warsztaty #wiedza #inspiracje”. I dostało receptę na zmiany.

Pomysł pojawił się 10 lat temu i był pierwszą nieśmiałą wizją miejsca do działań edukacyjnych, społecznych, aktywizacji, rozwoju przedsiębiorczości i organizacji pozarządowych. 20 września Kuźnia Społeczna rozpoczęła je oficjalnie. Uroczysta gala dla przyjaciół przy muzyce Skubasa, kulinarnych popisach szefów kuchni i wielkim torcie, podsumowała dekadę starań o to, aby wcielić w życie pomysł Banku Żywności w Olsztynie. Kolejne dwa dni pokazały jaki potencjał drzemie w zrewitalizowanym przez niego XIX-wiecznym budynku i nowoczesnym wyposażeniu. W klimatycznej przestrzeni naukowcy, trenerzy, dietetycy, dzielili się swoją merytoryczną wiedzą i pasją, m.in. na temat żywności i wyzwań z nią związanych, przełamywania złych nawyków i emocji, które się z nimi wiążą. Kuchnia społeczno-warsztatowa, po raz pierwszy przetestowana podczas wrześniowego weekendu, zdobyła opinię jednego z najlepiej przygotowanych w Polsce miejsc do zgłębiania kulinarnej pasji. Mistrzowie z różnych stron Polski i świata oraz blogerzy inspirowali tu nie tylko do odkrywania nowych smaków czerpiących z odmiennych tradycji i kultur, ale także nowatorskich zasad w żywieniu sprzyjającym zdrowiu i planecie. Jak choćby kuchnia zero waste czy dieta planetarna, ograniczająca spożycie mięsa i nabiału, których produkcja przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych. Kilkaset miejsc na weekendowe panele, warsztaty, wykłady, pokazy kulinarne rozeszło się w ciągu kilku dni. Wśród hitów – choćby kuchnia asian fusion czy strefa dla dzieci, w której maluchy uczyły się proekologicznych nawyków i stawiały pierwsze kroki w kuchni. Kto zawitał do Kuźni Społecznej, dostał impuls do zmian. Począwszy od praktycznego wykorzystania skórki banana, po wskazówki jak codziennymi wyborami możemy hamować zmiany klimatyczne.

KLIKNIJ, aby posłuchać naszego podcastu
MADE IN Warmia & Mazury Podcasts