Jesiotr był niegdyś bardzo popularny w polskiej kuchni i po okresie zapomnienia obecnie powraca na stoły jako wykwintna i smaczna ryba. Jest to możliwe dzięki ludziom, którym zależy na przywróceniu jesiotra do polskiej kultury kulinarnej.
Niezwykła hodowla w sercu Mazur Zachodnich
W sercu Mazur Zachodnich, na terenach nieskażonych przemysłem ani wielkomiejskim zgiełkiem, znajduje się Hodowla Jesiotra Grabinek. To miejsce, gdzie tradycja hodowli ryb łączy się z nowoczesnością – młodzi właściciele korzystają z najnowszej wiedzy i technologii, aby tworzyć wyjątkowe warunki do hodowli tejże ryby.
Stawy hodowlane w Grabinku zasilane są krystalicznie czystą wodą z rzeki Grabiczek, która zachowała swój naturalny charakter i jest uznana za wodny rezerwat przyrody. W takich warunkach, z poszanowaniem otaczającej przyrody i w tempie dyktowanym naturalnym rozwojem, hodowane są najlepsze jesiotry.
Dlaczego Hodowla Jesiotra Grabinek jest wyjątkowa?
Hodowla w Grabinku wdraża zasady racjonalnej gospodarki rybackiej, a technologie stosowane przez właścicieli cechują się minimalnym wpływem na środowisko. W niektórych przypadkach mają one wręcz pozytywny wpływ na ekosystem. Dzięki temu jesiotr z Grabinka jest nie tylko smaczny, ale także ekologiczny.
Powrót królewskiej ryby
Ryba ta była serwowana dawniej na królewskich stołach jako wyjątkowy przysmak. Niestety, zanieczyszczenia środowiska i rozwój przemysłu doprowadziły do niemal całkowitego wyginięcia tego gatunku w Polsce. Na szczęście dzięki takim inicjatywom, jak Hodowla Jesiotra Grabinek, jesiotr znów staje się popularny w polskiej kuchni.
Mięso jesiotra jest soczyste, aromatyczne i niemal pozbawione ości, co czyni je doskonałym wyborem na różnorodne potrawy. Hodowla w Grabinku oferuje ryby świeże, wędzone oraz przetwory takie jak zupa rybna, rosół kolagenowy, paprykarz czy pasta rybna.
Grabinek – kulinaria i działania na rzecz natury
Właściciele hodowli w Grabinku dbają nie tylko o popularyzację tej wyjątkowej ryby w kuchni, ale także aktywnie angażują się w ochronę tego gatunku. Wspólnie z Organizacją Producentów Ryb Jesiotrowatych uczestniczą w projektach mających na celu przywrócenie jesiotra do polskich rzek. Dzięki tym działaniom na Warmii i Mazurach podejmowane są próby odtworzenia dzikiej populacji tej niezwykłej ryby.
Hodowla Jesiotra Grabinek jest doskonałym przykładem miejsca, które łączy pasję, tradycję i nowoczesność, przyczyniając się do odrodzenia gatunku tej ryby w Polsce.
Więcej na www.grg20.pl