Ekologia i luksus – jak Hotele SPA Dr Irena Eris dbają o naturę?

Bycie „eko” w dzisiejszych czasach to nie moda, ale wyraz świadomej postawy wynikającej z troski o środowisko i przyszłość następnych pokoleń. Jak Hotele SPA Dr Irena Eris łączą swoją ekologiczną działalność z holistycznym podejściem do człowieka?

Trudno wyobrazić sobie efektywny wypoczynek bez bliskiego kontaktu z naturą. To właśnie możliwość relaksu na jej łonie jest jednym z najcenniejszych walorów, jakie ma do zaoferowania Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie. Położony w otulinie parku krajobrazowego stanowi idealną wprost bazę wypadową dla mikrowypraw – tych małych podróży, które pozwalają cieszyć się przyrodą na wyciągnięcie ręki. Zróżnicowany teren, od łagodnych pagórków po gęste lasy, pozwala poczuć się jak na górskim szlaku, choć znajdujemy się w sercu Mazur. Region ten obfituje w liczne niespodzianki – majestatyczne głazy narzutowe, najwyższe wzniesienie Warmii i Mazur czy jezioro z mroczną historią. Stąd w hotelu dostępne są rowery, by eksplorować bogactwo natury i ukryte w lesie skarby.

Dbałość o środowisko w Hotelu SPA Dr Irena Eris

Dostępność walorów przyrodniczych na wyciągnięcie ręki zobowiązuje do świadomej troski o środowisko. Dlatego Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie podjął działania proekologiczne, które przyczyniają się do ochrony zasobów naturalnych. Wdrożono program oszczędzania wody, energii i gospodarowania odpadami. Wyeliminowano plastik ze strefy gastro, a pokoje wyposażono w torby jutowe. Nawet otwierając w pokoju drzwi na taras, automatycznie wyłącza się klimatyzacja, by nie „naciągać” systemu na daremną pracę. Na korytarzach czujki ruchu włączają i wyłączają światło, mimo iż hotel w dużym stopniu zasilany jest tanim prądem z fotowoltaiki. Z kolei dla gości odwiedzających hotel samochodami elektrycznymi, są darmowe stacje ładowania.

Slow Food i wspieranie bioróżnorodności w Hotelu SPA Dr Irena Eris

Działania proekologiczne Hotel SPA Dr Irena Eris odkrył już lata temu nawiązując ścisłą współpracę z okolicznymi dostawcami. Rozwijana jest tym samym idea slow food, czego przykładem jest najstarsza w Polsce, znajdująca się tu slowfoodowa Restauracja Romantyczna, otwarta nie tylko dla gości hotelowych, ale dla każdego powyżej 12. roku życia.

Wspieranie lokalnych producentów, drobnych wytwórców, którzy produkują żywność w sposób ekologiczny to chronienie bioróżnorodności, a jednocześnie promowanie zdrowej, nieprzetworzonej żywności. Taki system nie tylko zredukował ślad węglowy, ale zaowocował wprowadzeniem odrębnej karty z daniami wegetariańskimi i wegańskimi. Tutejsi kucharze kładą nacisk na ochronę dziedzictwa kulinarnego, stawiając m.in. na przysmaki kuchni regionalnej, a wiele z nich przygotowują własnoręcznie (własnego wypieku pieczywo, miód z przyhotelowej pasieki, samodzielnie wykonane przetwory). 

Sztandarowym, realizowanym od ośmiu lat projektem Hotelu SPA na Wzgórzach Dylewskich, który co roku wspiera i promuje lokalnych wytwórców żywności, jest Dr Irena Eris Tasty Stories. Projekt został w 2017 roku uznany za jedno z najważniejszych wydarzeń w polskiej gastronomii.

W proces tworzenia eko-strategii są angażowani wszyscy pracownicy Hoteli SPA Dr Irena Eris, którzy wciąż podrzucają nowe pomysły. To proces, od którego nie ma odwrotu, a podejmowanym kolejnym działaniom towarzyszy świadomość konsekwencji, jakie one niosą dla środowiska.

DrIrenaErisSpa.com

Obraz: Arch. Hotele SPA Dr Irena Eris