Według użytkowników serwisu TripAdvisor, Bella Italia to nr 1 wśród restauracji w Mikołajkach. Zajmuje też drugie miejsce pośród wszystkich restauracji na Warmii i Mazurach. Najlepszą recenzją jest jednak opinia Włocha, który po wejściu do restauracji z radością woła do przyjaciół: „Siamo a casa!”, znaczy – jesteśmy w domu. 

Taglioline al nero di seppia con gamberetti, czyli czarny makaron barwiony atramentem z mątwy, podany z krewetkami, cukinią, papryczką pepperoncini i parmezanem – to kultowe danie, na które pasjonaci włoskiej kuchni przyjeżdżają do Bella Italia Ristorante & Pizzeria czasem i z drugiego końca Polski. My mieliśmy bliżej – restauracja mieści się w Mikołajkach. 

Czarny makaron z krewetkami zabiera w kulinarną podróż na włoskie wybrzeże. Oddaje też styl kuchni Bella Italia. – Kuchnia włoska to przede wszystkim prostota. Nawet ekskluzywne dania, jak kosztujący tysiąc złotych homar, podawany jest z kilkoma składnikami – zaznacza Karol Szczepaniak, właściciel Bella Italia Ristorante & Pizzeria. – Pięć lat temu otworzyłem restaurację z taką kuchnią, jaką sam uwielbiam: lekką, ale treściwą, zdrową i bazującą na produktach, które dojrzały w południowym słońcu. 

KLIKNIJ, aby posłuchać naszego podcastu
MADE IN Warmia & Mazury Podcasts

Dlatego to co się da, sprowadzają z Italii: makarony, sosy pomidorowe, oliwę, szynkę parmeńską i cotto, sery, a przede wszystkim mąkę. A dokładniej trzy rodzaje, które po zmieszaniu stanowią bazę ciasta do pizzy. Jego receptura? Wiadomo, ściśle tajna. – Jeden rodzaj mąki daje elastyczność ciasta, drugi, leżakujący pięć lat – kruchość, a co wnosi trzeci, to tajemnica – nie do końca wyjaśnia właściciel. – To w tej prostocie tkwi siła włoskiej kuchni. Niewiele składników, za to świeżych i wysokiej jakości plus sprawdzone, tradycyjne przepisy.

I dodaje: – Nieskromnie mówiąc, dzisiaj możemy powiedzieć, że odnieśliśmy sukces: w letnie weekendy ciężko o wolny stolik, wychodząc najedzeni klienci bardzo często nas chwalą, robią to też na portalach kulinarnych i podróżniczych, a w karcie mamy dania, które wśród nich stały się kultowe. Do tego mnóstwo zleceń na usługi cateringowe. Marzenie każdego właściciela restauracji. 

Jak zauważa Karol, Polacy kojarzą włoską kuchnię przede wszystkim z pizzą i makaronami. – Dlatego chcemy odkrywać przed gośćmi inne strony Włoch: owoce morza podawane w formie carpaccio czy grillowane, świeże ryby, w tym niesamowity tatar z tuńczyka czy pikana zupa rybna z owocami morza, dania mięsne, królik w śmietanie czy policzki wołowe marynowane w grappie z włoskimi kopytkami, a do tego lekkie sałatki, takie jak Bella z liści młodego szpinaku z owocem sezonowym, serem Pecorino Romano i prażonym słonecznikiem – wylicza.

Menu restauracji zmienia się co pół roku. Do każdego dania dedykowane jest włoskie wino, piwo lub inny tradycyjny trunek. Dobiera je sommelier. – By dopełnić włoskich doznań mamy też wino frizzante z beczki – dodaje właściciel Bella Italia. – Przygotowując kolejne menu regularnie szkolimy się u najlepszych włoskich kucharzy, więc goście mogą mieć pewność, że mimo braku rodowitego Włocha w kuchni, kulinarnie im nie ustępujemy. Potwierdzają to szczególnie klienci z dużych miast, gdzie są najsłynniejsze włoskie restauracje. Mówią, że dotrzymujemy kroku, a niektóre dania robimy znacznie lepiej. 

Gdyby włoska kuchnia i wino rozleniwiły, można odpocząć w jednym z szesnastu pokoi oferowanych przez właściciela restauracji. Budynki w których się mieszczą, nazywają się: Villa Bella Italia oraz Villa Bella Marina. O dobrej relacji jakości do ceny świadczą oceny na serwisie booking.com: odpowiednio 8,9 i 9,3. – Do tworzenia apartamentów mamy podobne podejście jak do kuchni: ma być prosto, jednocześnie na najwyższym poziomie i w rozsądnej cenie. Jak się okazuje, można to połączyć – podkreśla Karol. – Z racji tego, że restauracja nie leży na głównych deptakach Mikołajek, część nowych klientów dociera do nas, ponieważ każda osoba wynajmująca nasze pokoje ma 10 proc. rabatu w restauracji. Ale później działa to w drugą stronę: gdy w kolejnym sezonie nie uda im się wynająć naszego pokoju, spotykamy się w restauracji. 

Tak było w przypadku grupy gości ze Skandynawii. – Od kilku lat mamy tu dużo turystów z Izraela, Skandynawii, Wielkiej Brytanii, ostatnio nawet z Singapuru. Są zachwyceni naszym regionem: ilością jezior, zieleni, atrakcji, które urozmaicają czas – opowiada. – Brytyjskie Biuro Spraw Zagranicznych przygotowało dla swoich obywateli raport i mapę najbezpieczniejszych miejsc na wakacje w Europie. W grupie najlepiej ocenionych kierunków jest Polska. Przez to ogromne obłożenie dużo szybciej zapełnia się system rezerwacyjny. Walory przyrodnicze mieliśmy tu od zawsze, ale teraz powstaje tu mnóstwo klimatycznych miejsc, które sprawiają, że Mazury stają się coraz piękniejsze i bardziej atrakcyjne dla turystów.

Tekst: Michał Bartoszewicz
Obraz: Dari Ya / www.shutterstock.com

BELLA ITALIA RISTORANTE & PIZZERIA

Mikołajki, Plac Handlowy 11

tel.: +48 887 44 54 64, +48 602 559 587

Bella Italia Villa & Apartamenty

ul. Jana Pawła II 2J

tel.: +48 537 510 793

www.bellamikolajki.pl