Już od wejścia wiadomo, że jesteśmy u Włochów. Bar pełen wyselekcjonowanych win, butelek z Aperolem i Campari, romantyczna muzyka, a przede wszystkim atmosfera rodem z południa Europy. To wstęp do kulinarnej podróży dookoła Italii, którą gwarantuje nowa jesienna karta dań przygotowana przez zarządzających restauracją Andreę Marsura i Michele Maccari, pasjonatów rodzimej kuchni. Prezentują przekrój typowych „piatto”, od Wenecji po południową Apulię. Menu oparte jest w dużej mierze o dania rybne jak przystawka z owoców morza z ich rodzinnego regionu Veneto. Pieczona cielęcina z sosem z tuńczyka to także cenione, ekskluzywne „antipasto”. Wśród pierwszych dań – apulijskie „uszka” z anchois i brokułami, sardyński makaron z owocami morza czy spaghetti z krewetkami i likierem amaretto. Pieczony dorsz podawany jest na aksamitnym sosie pomidorowo-paprykowym, „fritto misto”, czyli zestaw świeżych, smażonych ryb – z warzywami, a mediolański kotlet cielęcy – z marynowaną dynią. Na otwartym grillu opalanym drewnem, wypiekane są chrupiące plastry wołowiny, trybowane udka kurczaka czy schab. Idea restauracji – promowanie włoskiego dziedzictwa kulinarnego, które trudno znaleźć na turystycznych szlakach. W jesienno-zimowych planach restauracji – tematyczne piątkowe wieczory poświęcone kolejnym włoskim regionom. Lokal bazuje na jakościowych produktach z małych, rodzinnych manufaktur, a niektóre z nich jak krojona szynka prosciutto, sery, marynaty i makarony, można kupić na wynos. 

Ristorante Da Andrea Casa del Prosecco 

Olsztyn, ul. Kołłątaja 15 

KLIKNIJ, aby posłuchać naszego podcastu
MADE IN Warmia & Mazury Podcasts

fb/daandreaolsztyn