Na winie z pewnością należy się znać. Ale całej kultury picia wina nie zgłębisz, wybierając oklepane przemysłowe marki dostępne w każdym sklepie. Warto sięgnąć po coś więcej – wyrobić w sobie wrażliwość na spożywane trunki i wraz z zawartością kieliszka łyknąć choćby podstawy wiedzy winiarskiej. Jak czerpać z wina większą przyjemność?

Provincja – klimatyczna winiarnia na olsztyńskiej starówce. Od wejścia czuć przyjazną, luźną atmosferę. – To właśnie ze względu na wystrój i atmosferę jesteśmy ulubieńcami pań – chwali Piotr Dyjak, właściciel lokalu Provincja Wine Bar & Rooms. 

Rzeczywiście, trudno o lepsze miejsce na babskie spotkanie niż to stylowe, a jednocześnie bardzo przytulne wnętrze. Wyłożone XVIII-wieczną cegłą, z wygodnymi kraciastymi fotelami, wszechobecnymi doniczkami pachnących ziół, drzewkami oliwnymi i drewnianym barem, na którym królują skrzynki z owocami i słoje ze słodkimi przekąskami. Mistrzowskie wyczucie smaku i estetyki.

Zresztą wrażenie, i to nie tylko na paniach, robi cała zabytkowa kamienica, jej przedwojenne drewniane schody, nowocześnie urządzone pokoje i apartamenty z widokiem na Stare Miasto. Ale nade wszystko serce tego obiektu – piwnica, która zabiera nas w podróż po całym winiarskim świecie.

Provincja oferuje niemal 500 etykiet reprezentujących większość stylów, szczepów i regionów. Są tu wina z przystępnej półki cenowej, ale i te drogie, z najlepszych miejsc i roczników.

Około 50 pozycji jest dostępnych na kieliszki, w tym również w wersji degustacyjnej. Każdą butelkę można kupić na wynos. Turyści zagraniczni coraz częściej pytają o polskie wina białe. W olsztyniakach zaś powoli rodzi się świadomość, że dobre wino z porządnej winiarni to idealny prezent na każdą okazję. – Chciałbym jednak jeszcze bardziej rozbudzić ich apetyt na odkrywanie nowych winiarskich lądów. Warto wiedzieć, że istnieje inny świat. Trzeba wykroczyć poza swoje podstawowe wybory, spróbować czegoś więcej, niż tylko prosecco z nalewaka – zachęca właściciel Provincji. 

Obszerną wiedzą o winach chce się podzielić z klientami. – Imponująca selekcja win, doradztwo i nasze kompetencje tworzą produkt, którego nie da się łatwo skopiować na olsztyńskim rynku – dodaje. 

Fachowość przy wyborze trunku oferuje też tu dyplomowany sommelier oraz profesjonalnie przygotowani pracownicy. Spragnionych winiarskiej wiedzy Provincja zaprasza do swojej piwnicy na degustacje i warsztaty. Na jednych i na drugich obłożenie pełne. Zaplanowane na 2–3 godziny spotkania często przeciągają się do późnych godzin nocnych. Nic dziwnego, kiedy właściciel Provincji „rozwinie się” ze swoją pasją, godziny lecą. – Wino zbliża ludzi – dodaje. – Lubię obserwować jak obce sobie osoby, początkowo bardzo skrępowane, z każdym kieliszkiem wina rozkręcają się, otwierają i zamieniają szkolenie czy degustację w nietuzinkową imprezę, z której wychodzą już jako dobrzy znajomi. 

Na degustacjach tematycznych motywem przewodnim często jest kraj, region lub winnica. To okazja do odkrycia wyselekcjonowanych win i skosztowania przekąsek podkreślających ich walory. Warsztaty natomiast oferują rzetelną porcję wiedzy o krajach, szczepach, producentach, ale także porady jak degustować, wybierać i oceniać wino, łączyć je z jedzeniem, a nawet co warto przywieźć z zagranicznych wakacji. 

Piotr Dyjak również regularnie rozwija swoje sommelierskie horyzonty. Jest zapraszany na degustacje producenckie organizowane w różnych rejonach świata. – Poza światowymi trendsetterami, producentami i importerami, spotykam tam rolników, którzy rozumieją wino jak nikt inny. To właśnie ich slajdy, opowieści i prezentacje są dla mnie prawdziwie autentycznym doświadczeniem – przyznaje. Ponadto wciąż uprawia enoturystykę, od której wszystko się zaczęło. Bo to właśnie podróże po winiarskich szlakach Europy dały początek jego hobbystycznemu biznesowi. Odwiedza kolejne winnice i winiarnie, odkrywa kolejne smaki i aromaty, które potem zagoszczą w Provincji. A wino to podróż, która nigdy się nie kończy, a przede wszystkim nigdy się nie nudzi.

Tekst: Sylwia Płaszczyńska-Capłap
Obraz: Michał Bartoszewicz

Provincja WineBar & Rooms

Olsztyn, ul. Lelewela 3

tel. +48 665 600 987 

e-mail: biuro@privincja.com