W trosce o zdrowie coraz częściej sięgamy do natury. Zapytajcie o babcine metody, a na pewno wspomną wam o dobrodziejstwie colostrum, znanym bardziej jako siara lub młodziwo. W Olsztynie powstała firma, po której specyfiki z colostrum pukają już klienci z całego świata.

Ssaki karmią narodzone potomstwo mlekiem, które w swoim pierwszym upuście jest bezcennym składnikiem budującym immunologię. Z łacińskiego to colostrum. W Polsce potoczna nazwa to siara, choć kiedyś funkcjonowała bardziej wdzięczna i od razu przemawiająca do jego walorów – młodziwo. Proces wytwarzania colostrum rozpoczyna się jeszcze w okresie ciąży i ustaje w ciągu kilku dni od porodu. Jest pierwszym pokarmem dla wszystkich ssaków. Zapewnia ochronę noworodkom przeciwko bakteriom i wirusom oraz czynniki wzrostu dla optymalnego rozwoju. Szczególne walory kształtujące odporność organizmu (od noworodków, po dorosłych) ma colostrum bovinum, czyli siara bydlęca pozyskiwana od krów.

Olsztyńska spółka Colostrum Polska, która jako nieliczna w świecie działa w tym wciąż niszowym segmencie mleczarstwa i biotechnologii, specjalizuje się w badaniach i przetwórstwie colostrum bovinum jako głównego składnika do produkowanych suplementów diety i kosmetyków pod marką Immuno First Aid.

Spółka funkcjonuje w wyjątkowym apartamentowcu Łyna Park usadowionym na skarpie zakola Łyny, graniczącym z olsztyńską starówką (to pierwszy pasywny apartamentowiec w Polsce). Można powiedzieć – adres będący miksem kreacji i technologii, skupiający twórczych ludzi i nietuzinkowe pomysły: odjechaną pracownię malarską Roberta Listwana, studio dizajnerskich mebli Suszek&Suszek, wyróżniające się w kraju sprzętem Centrum USG prof. dr hab. n. med. Jerzego Gieleckiego czy wspomnianą spółkę Colostrum Polska.

Dzisiaj jest ona największym w Europie podmiotem skupującym siarę bydlęcą w bardzo wysokim reżimie higieniczno-sanitarnym. Dlatego współpracuje z wyselekcjonowanym ponad pół tysiącem gospodarstw mleczarskich z Podlasia, Mazowsza, Kujaw oraz Warmii i Mazur, które stanowią elitę producentów mleka w Europie. Polska ekologiczna produkcja zwierzęca jest bowiem powiązana z żywieniem zwierząt paszami ekologicznymi z własnego gospodarstwa oraz dostępem do wybiegów i chowu pastwiskowego.

Colostrum, którego nowo narodzone cielę nie jest już w stanie spożyć (wysokowydajna, cieląca się raz w roku krowa, daje go w ciągu dwóch pierwszych godzin 6–15 litrów, zaś cielak przyswaja około dwóch), pozyskiwane jest właśnie do celów leczniczych oraz działań profilaktycznych. Przy braku odpowiedniej technologii i warunków, byłoby ono zwyczajnie skazane na zmarnowanie. A jest to proces tak wymagający, że nie skupują go nawet mleczarnie. Ważne jest tu błyskawiczne działanie (spółka wyposażyła rolników w specjalistyczne zamrażarki i inne przyrządy, wykonuje również szereg badań dotyczących stanu zdrowia dawców młodziwa).

Technologowie współpracujący z Colostrum Polska wypracowali autorską metodę przetworzenia colostrum nie naruszając elementów biologicznie aktywnych. To efekt współpracy naukowej z najlepszymi polskimi uczelniami wyższymi oraz instytutami naukowo-badawczymi. 

Siara bydlęca charakteryzuje się składem bardzo zbliżonym do ludzkiego colostrum. Zidentyfikowano w niej kilkaset składników aktywnych: białka serwatkowe i kazeinowe, tłuszcze (fosfolipidy i cholesterol), witaminy (A, C, E i z grupy B), mikroelementy (wapń, fosfor, potas, sód, magnez), czynniki wzrostu i enzymy. Jednak najważniejsze są immunoglobuliny odpowiedzialne za zwalczanie infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych oraz wzmacniające układ immunologiczny. Zawiera wysokie stężenie przeciwciał, w tym najważniejszych dla człowieka: IgA oraz IgG.

Z naukowych badań wynika, że suplementy zawierające siarę bydlęcą mogą być z powodzeniem stosowane w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób infekcyjnych, w tym grypy – głównie ze względu na dużą zawartość właśnie immunoglobulin i laktoferyny. Siara jest bardzo skuteczna w profilaktyce grypy – zarówno u osób zdrowych, jak i z wysokim ryzykiem chorób układu krążenia. 

Siarę bydlęcą stosowano już u schyłku XVIII wieku, na długo przed tym zanim pojawiły się antybiotyki. Była głównym źródłem przeciwciał w walce z infekcjami. Dzisiaj w Europie stała się ekskluzywnym produktem. Zagubione przez rozwój cywilizacyjny społeczeństwo coraz częściej sięga po stare sprawdzone metody, które zostały wyparte przez koncerny. Z colostrum powstają szczepionki, lekarstwa, doskonałe i nietuzinkowe kosmetyki oraz suplementy diety. Stosowane jest w medycynie estetycznej, dermatologii, alergologii, dietetyce, geriatrii czy immunologii. Nie jest toksyczna, nie powoduje alergii (z wyjątkiem uczuleń na mleko) i nie ma znanych negatywnych interakcji z lekami, środkami spożywczymi i innymi suplementami. 

Zainteresowanie rynku zagranicznego produktami Colostrum Polska (produkty sprzedawane pod marką Immuno First Aid) jest póki co większe, niż możliwości produkcyjne. W Polsce produkty trafiają do sieci aptek oraz sprzedawane są poprzez własny sklep internetowy (pod koniec stycznia Colostrum Polska prezentowała swoje produkty na targach branżowych w Dubaju).

Największym zainteresowaniem cieszy się colostrum w kapsułkach w jej najczystszej postaci. Olsztyńska spółka jako pierwsza na rynku opakowała colostrum w kapsułkę dojelitową, która przetrwa pierwszą część drogi pokarmowej i uwolni cenne substancje dopiero w jelitach. Jest też colostrum w formie cukierków dla dzieci. Smaczne, bo z liofilizowaną truskawką oraz wzbogacone witaminami. Zalecane też diabetykom. Z colostum produkowane są również kosmetyki, np. krem, który pomaga regenerować skórę po oparzeniach słonecznych lub po solarium, odmrożeniach, wspomaga leczenie objawów skórnych wywołanych gronkowcem, trądzikiem młodzieńczym.

Tekst: Rafał Radzymiński
Obraz: Jakub Obarek, © Evgeny Atamanenko/Shutterstock.com

Colostrum Polska Sp. z o.o.

Olsztyn, ul. Grunwaldzka 14A

colostrumpolska.pl

immunofirstaid.pl

fb/colostrumpl