Przez ostatnie miesiące stała się konglomeratem działań społecznych, ekologicznych, biznesowych. Wrześniowy weekend oficjalnie zaprezentuje idee i potencjał, który skupia olsztyńska Kuźnia Społeczna.

W tutejszych wnętrzach padały już komplementy w kilku językach świata. Goście z zaprzyjaźnionych organizacji, którzy przewinęli się w ciągu ostatnich miesięcy, doceniali nie tylko projekt zrewitalizowanego budynku koszarowego, ale i jego domową atmosferę. Delegacje, uczestnicy projektów edukacyjnych i aktywizacyjnych trafili tu na zaproszenie ich koordynatora – Banku Żywności w Olsztynie. We wrześniu oficjalnie zakończy on swoją największą inwestycję – rewitalizację zabytkowego budynku stajni w którym powstała Kuźnia Społeczna. Ostatni letni weekend (20–22 września) zaprezentuje potencjał i możliwości jej kreatywnej przestrzeni – 2,2 tys. mkw. podzielonych na strefę rozwoju lokalnej przedsiębiorczości, strefę szkoleniowo-eventową, a także kuchnię produkcyjną i warsztatową. Będzie można zwiedzić każdy zakamarek i znaleźć dla siebie inspirację w bogatym programie eventów.

– Pierwszy dzień wydarzenia będzie okazją, aby przy muzyce i kulinarnych pokazach podziękować tym, którzy przyczynili się do powstania Kuźni Społecznej – zapowiada Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie. – Przez dwa kolejne dni będą odbywać się wykłady i warsztaty dla całych rodzin, nawiązujące do naszych idei związanych m.in z ekologią, zdrowym żywieniem, kuchnią w duchu zero waste. Nie zabraknie niszowych wydarzeń kulturalnych, strefy dla dzieci. Kuźnia Społeczna to świetnie wyposażona przestrzeń przez naszych darczyńców jak IKEA czy firma UPS, która z pomocą specjalistów różnych dziedzin ma inspirować do nowych nawyków poprawiających jakość życia. Wrześniowy weekend zaprezentuje w pigułce to, czym będziemy się zajmować w przyszłości.

Wydarzenie zaprezentuje m.in. możliwości kuchni warsztatowej wyposażonej przez szwedzką markę Electrolux. Dostarczyła tu nowoczesne sprzęty o niskim zużyciu wody i prądu. Idea kuchni warsztatowej zainspirowała do wsparcia finansowego Rotary Club Olsztyn Varmia, który podjął się stworzenia Grantu Globalnego i namówił do uczestnictwa zaprzyjaźniony klub Rotary Olsztyn, kluby z Nowego Jorku, Niemiec, Szwecji, Indii oraz ich dystrykty. Łączna kwota dofinansowania to 218 tys. zł. 

– Wiosną delegacja rotarian z Azji miała okazję wziąć udział w odkrywczych dla nich warsztatach kulinarnych w Kuźni – wspomina Marek. – Była to namiastka naszych możliwości. Kuchnia warsztatowa będzie jednym z dziesięciu tego typu miejsc na świecie promujących pod szyldem Electrolux edukację w duchu zero waste. Działalność warsztatową uzupełni przygotowywana przez nas aplikacja, która ułatwi zagospodarowanie żywności, usprawni odbiór darowizn ze sklepów chroniąc produkty przed zmarnowaniem.

Podczas wykładów będzie mowa o zrównoważonym odżywianiu, a także leczeniu dietą. Wśród gości m.in. Marta Pawłowska, psycholog-dietetyk pracująca z całymi rodzinami czy prof. Monika Kaczmarek z PAN.

– Chcemy aby Kuźnia była miejscem, które inspiruje do zmian – przyznaje prezes. – Nie tylko odżywiania, ale też sposobu życia w duchu eko czy prowadzenia biznesu w oparciu o lokalny potencjał.

A ten w przyszłości zaprezentują Dobre Targi, stały element planowanych wydarzeń Kuźni. Będą brać w nich udział lokalni rękodzielnicy, artyści, projektanci ubrań czy drobni producenci żywności, naturalnych kosmetyków. Bo Kuźnia to miejsce z ideą „win-win”, w której każdy wygrywa coś dla siebie: motywację, wiedzę, wsparcie, kontakty, albo zupełnie nowe pomysły na życie. Już w tej chwili w jej przestrzeni coworkingowej działają obok siebie firmy z branży odzieżowej, obrotu nieruchomościami, grafiki, japoński przedsiębiorca z branży medycznej i żywieniowej, no i redakcja „MADE IN. Warmia & Mazury”. I wiele pomysłów na biznes rodzi się tu przy wspólnym kuchennym stole.

Tekst: Beata Waś
Obraz: archiwum Kuźnia Społeczna

Kuźnia Społeczna

Olsztyn, ul. Marka Kotańskiego 1

tel. 609 676 687

mail: biuro@kuzniaspoleczna.pl

fb.com/kuzniaspoleczna

Inwestycja jest dofinansowana z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014–2020.