Przepis na udany event? Nietuzinkowa przestrzeń, nowoczesna infrastruktura, sprawdzony catering i wytrzymały parkiet. Choć w Kuźni Społecznej jeszcze pachnie świeżością, grafik wydarzeń szybko się zapełnia.

XIX-wieczna stajnia należąca niegdyś do wojsk artylerii, jako jedna z ostatnich w tutejszym kompleksie koszarowym przeszła gruntowną rewitalizację. Elewacja ze świetnie zachowanych cegieł, wiekowe belki i żeliwne konstrukcje – tyle pozostało z oryginalnych elementów. Po gruntownym remoncie pod okiem konserwatora zabytków, surowe industrialne wnętrza dopełniły dizajnerskie meble i oświetlenie. Jesienią ub. roku w Kuźni Społecznej pojawili się pierwsi lokatorzy – pracownicy Banku Żywności, a także małe firmy i przedsiębiorcy, dla których przeznaczona jest przestrzeń coworkowa na piętrze budynku. Ale prawdziwy chrzest bojowy Kuźnia przeszła podczas grudniowych urodzin magazynu MADE IN Warmia & Mazury z udziałem ponad pół tys. gości. Na zewnętrznej elewacji – świetlne iluminacje widoczne z daleka. A w środku scena, dwa bary, szatnie, telebim, strefa chilloutowa, nastrojowe światło i profesjonalne nagłośnienie. Na 500-metrowej parterowej przestrzeni udało się stworzyć klimat, który goście wspominają do dziś. A w świat poszła wiadomość o nowej, wyjątkowej przestrzeni eventowej w sercu miasta.

– Zbieramy mnóstwo pozytywnych opinii na temat rewitalizacji, dizajnu i atmosfery w Kuźni, również od naszych gości ze Szkocji czy Niemiec – mówi Marek Borowski, prezes Banku Żywności, inwestora Kuźni Społecznej. – Tworząc tę przestrzeń, oczami wyobraźni widzieliśmy miejsce tętniące życiem przez siedem dni w tygodniu. Strefę kreatywnego spędzania czasu, gdzie inspirację znajdą nie tylko nasi najemcy z przestrzeni coworkowej, ale też mieszkańcy miasta.

Ci ostatni zaglądają tu coraz liczniej. W grafiku szkoleniowo-eventowej części Kuźni m.in. warsztaty kulinarne dla całych rodzin, pokazy sztuk walki, targi czy spotkania w duchu zero waste. Wydarzenia organizowane przez instytucje i organizacje pozarządowe skupiają się w trzech obszarach: zdrowy tryb życia, rozwój osobisty, przedsiębiorczość i nowe technologie. Krążyć będą często wokół ekologii, idei społecznie odpowiedzialnego biznesu – dobrego dla ludzi i środowiska naturalnego. To ona przyświeca działaniom Banku Żywności.

– Ale planujemy tu także spektakle, koncerty i wystawy. Profesjonalny projektor i nagłośnienie wykorzystamy przy pokazach filmowych – wymienia Marek Borowski. – Prowadzimy rozmowy z twórcami, jesteśmy otwarci na propozycje. Kuźnia w pobliżu dużego osiedla to dobre miejsce, aby uzupełnić miejską ofertę wydarzeń, np. z kręgu kultury niszowej.

Kuźnia Społeczna będzie też bazą m.in. edukacji żywieniowej, zawodowej aktywizacji. W jednym z dwóch 200-metrowych pomieszczeń na dolnej kondygnacji powstanie sala restauracyjna. A obok kuchnia społeczno-warsztatowa, w której będą gościć znani szefowie kuchni i blogerzy.

– Restauracja to miejsce na spotkania biznesowe i rodzinne przy zdrowym menu i dobrej kawie – dodaje prezes. – A w rozległej kuchni planujemy szkolenia podnoszące kwalifikacje, a także warsztaty dla dzieci i dorosłych, związane m.in. z prawidłowymi nawykami żywieniowymi czy dotyczące sposobów na niemarnowanie żywności. Szukamy do współpracy ludzi zafascynowanych zdrową, sprzyjającą ekologii kuchnią.

W Kuźni powstaną także pokoje gościnne dla 40 osób, które dopełnią kompleksową ofertę szkoleniową i imprezową. A otoczenie jeszcze tej wiosny zacznie zamieniać się w chilloutową przestrzeń z edukacyjnym ogrodem.

– Jesteśmy otwarci również na organizację bali, przyjęć, konferencji, może i wesel – podkreśla Marek. – Takie przestrzenie łączące historię z nowoczesnością, są ciekawym tłem nie tylko biznesowych, ale też rodzinnych spotkań. Nasza infrastruktura, klimatyzowane pomieszczenia sprawdziły się podczas imprez na kilkaset osób. Podobnie zdrowy i smaczny catering przygotowywany przez naszego szefa kuchni Macieja Maciejewskiego.

Póki co, w planach Kuźni m.in. kwietniowe alternatywne targi ślubne, a latem targi lokalnych, drobnych producentów żywności, kosmetyków i rękodzieła.

Tekst: Beata Waś, obraz: Michał Bartoszewicz

Kuźnia Społeczna

Olsztyn, ul. Marka Kotańskiego 1

tel. 609 676 687

mail: biuro@kuzniaspoleczna.pl

fb.com/kuzniaspoleczna