Chociaż z pruskiego oznacza „nieśmiałe”, to to miasto z pewnością do takich nie należy. Zwane Perłą lub Wenecją Północy oraz historyczną stolicą Warmii. Latem staje się kult(ur)ową stolicą regionu. To przebojowy Lidzbark Warmiński.
Lidzbarskie Wieczory Jazzowe
3, 10, 17, 24, 31 lipca, 14, 28 sierpnia
„Będziemy grać w ten sposób, dopóki wasz puls i mój nie staną się jednym!” – powiedział kiedyś przed swoim występem Duke Ellington, amerykański twórca muzyki jazzowej. W Lidzbarku Warmińskim tak grał już m.in. zespół Walk Away i Leszek Możdżer, śpiewała Urszula Dudziak czy Ewa Bem. W tym roku jazzowy puls miasta zabije po raz czwarty. – Bardzo się cieszę, że w Lidzbarku znalazła się publiczność, która chce posłuchać jazzu. Zapraszam na mój koncert z gościnnym występem Sebastiana Karpiela-Bułecki – zachęca Grzegorz „Grzech” Piotrowski, kompozytor, producent muzyczny z Olsztyna, który w tym roku promuje album „One World”. Wystąpią też m.in. Krzysztof Herdzin, Łukasz Gorczyca i Charlie Green, Ania Szarmach, Mariusz Bogdanowicz.
Festiwal kultury myśliwskiej
19 lipca 2015
Czym jest kultura myśliwska? – To zwyczaje, język, moda, wiedza o przyrodzie i broni myśliwskiej. A także łowiecka kultura kulinarna: potrawy z dziczyzny, sposoby ich przyrządzania i podawania – wymienia dziennikarz i krytyk kulinarny Wojciech Charewicz, który na tematyce leśnej, łowieckiej i kulinarnej złamał nie jedno pióro i nie jeden widelec. Jeśli hasła „sokół”, „orzeł”, czy „raróg” powodują u ciebie szybsze bicie serca, zajrzyj na Festiwal Kultury Myśliwskiej w Lidzbarku. Będzie można dowiedzić się, na czym polega sztuka układania (czyli tresury) ptaków drapieżnych, dlaczego te układane ptaki noszą kaptury oraz jak i gdzie pracują sokolnicy. Poza tym w programie pokazy tresury, degustacje różnych potraw z dziczyzny oraz koncert muzyki myśliwskiej.
Energa Varmia Musica
25 lipca–2 sierpnia 2015
– Od 2005 roku spotykają się tu zawodowi muzycy, studenci, muzykolodzy, budowniczy instrumentów i melomani, prezentujący rozmaite, często odmienne poglądy na budzące tyle emocji hasło „muzyka dawna”. Bazą naszych spotkań są warsztaty muzyczne, od tego roku nazwane Varmia Musica Academia – opowiada Anna Mikołajczyk, rodowita lidzbarczanka i światowa śpiewaczka sopranowa.
– Przyjemność, bezpretensjonalność i satysfakcja, towarzyszące dzieleniu się tajnikami muzycznej kuchni z młodszymi muzykami oraz publicznością, przesądzają o niepowtarzalności tego wydarzenia. W czasach wysokiej, stresogennej konkurencyjności oraz wzmożonej ochrony wszelakich informacji ten festiwal jawi się jako tydzień totalnie oderwany od rzeczywistości.
Święto Kaczki
15 sierpnia 2015
Pewnie każdy ma taką potrawę, którą umie przyrządzić z zamkniętymi oczami. Ale jeśli jest to kaczka, to prawdopodobnie jej autorem jest kucharz biorący udział w lidzbarskim Święcie Kaczki. Bo jak mówi Krzysztof Mazurek, szef kuchni w restauracji w Hotelu Krasicki, oni to potrafią: – A to trudne, chociaż bardzo stare, tradycyjne danie. W czasach, gdy coraz mniej gotuje się w domach, warto się przekonać, że nie ma się czego bać, po prostu trzeba zdobyć pewne umiejętności.
W Lidzbarku, który słynie z kaczki biskupów warmińskich, II edycja święta będzie miała formułę piknikową: pokazy, konkursy, degustacje. Rozdawana będzie książka Krystyny Ziejewskiej „Wszystko o kaczce”, wydana specjalnie na tę okazję, a w programie TVP1 wyemitowany zostanie odcinek „Smaków Polski”, poświęcony kaczce.
Lidzbarskie Wieczory Humoru i Satyry
19-22 sierpnia 2015
Znawcy scenicznego humoru mawiają, że polski kabaret skończył się wraz z końcem Starszych Panów. Ale Lidzbark Warmiński już po raz 39 będzie udowadniać, że śmiejemy się na nowo. – Lidzbarskie Wieczory Humoru i Satyry to najstarszy festiwal kabaretowy w Polsce” – mówi Radosław Bielecki, wywodzący się
z Lidzbarka członek kabaretu „Neo-Nówka”. – Dlatego bardzo się cieszę, że w tym roku TVP1 wyemituje relację na żywo. A prócz występów i tradycyjnego konkursu o Złotą Szpilkę będzie wiele wydarzeń towarzyszących, np. happeningi w przestrzeni miejskiej.
Tym razem złote szpilki wbijać będą m.in. Artur Andrus, Cezary Pazura, Tomasz Jachimek, Kabaret Neo-Nówka czy Grupa MoCarta.
Finał Regionalny Konkurs Smak Warmii, Mazur i Powiśle
23 sierpnia 2015
Ciasteczka nowe latko, kuch warmiński, konfitura jarzębinowo-jabłkowa czy mazurskie pulpety rybne – jeśli wasze warmińskie, mazurskie lub powiślańskie podniebienia nie znają tych potraw, obecność podczas finału regionalnego konkursu kulinarnego jest obowiązkowa. A jeśli znają, to sami wiecie, że do tych smaków warto wracać. Zofia Dobosz, mieszkanka Lidzbarka Warmińskiego, która od lat zbiera tradycyjne przepisy regionu, a za swoje potrawy i przetwory zdobyła liczne nagrody, mówi, że chętnych do smakowania nigdy nie brakuje: – Bo to lokalne produkty, z rozpoznawalnym znakiem promującym nasz region.
W finale konkursu wyłoniona zostanie m.in. najlepsza regionalna potrawa roku, przygotowana na oczach widowni.