Duże firmy z branży gastronomicznej i drobni producenci lokalnych specjałów. Znane hotele i restauracje, ale też małe agroturystyki i siedliska. Targi Mazury HoReCa, które 21–22 kwietnia odbędą się w halach Expo Mazury w Ostródzie, poszerzają formułę, w tym mocno o trend eko. O piątej edycji wydarzenia rozmawiamy z Nelą Strucińską, dyrektorem projektu Mazury HoReCa.

MADE IN: Targi Mazury HoReCa przez cztery lata przyciągały głównie dużych producentów i przedstawicieli restauracji, hoteli. W tym roku zachęcacie do udziału bez względu na skalę działalności w branży gastronomicznej i hotelarskiej.

Nela Strucińska: Targi do tej pory kojarzone były ze spotkaniami biznesowymi dostawców branży HoReCa z przedstawicielami hoteli i restauracji. Charakter targów się nie zmienia, nadal pozostajemy przy spotkaniach biznesowych, jednak poszerzamy zarówno grupę wystawców jak i odwiedzających. Nowinką w 2020 roku będzie strefa regionów, która pokaże m.in. bogactwo kulinarne Warmii i Mazur, zaprezentuje specjały lokalnych producentów żywności oraz zieloną strefę ekologiczną i strefę edukacji.

Pewnie niełatwo zachęcić ich do udziału w wydarzeniu dedykowanemu i kojarzonemu wyłącznie z branżowymi wystawcami HoReCa?

Tak, trzeba czasem wielu rozmów, aby przekonać, że targi nie są dedykowane wyłącznie dużym producentom, ale również lokalnym wytwórcom. Prowadzimy indywidualne rozmowy z lokalnymi wytwórcami miodu, wyrobów wędliniarskich, cydrów, nalewek, serów, domowych chlebów itp. Wielu szefów kuchni poszukuje lokalnych produktów na których opiera swoją kartę menu. Ryby – bogactwo mazurskich wód, grzyby – bogactwo mazurskich lasów to doceniane przez kucharzy produkty. Dlatego zachęcamy lokalnych wytwórców do prezentacji swoich specjałów szefom kuchni, tworząc im podczas targów Mazury HoReCa miejsce spotkań.

Po raz pierwszy targi nawiążą do wpływu branży gastronomicznej na środowisko naturalne. Stawiacie na ekotrendy?

Jesteśmy przekonani, że ekologia będzie najczęściej używanym słowem w roku 2020 i właśnie z tym pojęciem chcemy kojarzyć tegoroczne targi. Ekologiczne rozwiązania, urządzenia czy menu cieszą się coraz większą popularnością w branży gastronomicznej. To nie tylko odnawialne źródła energii, ale też choćby jednorazowe eko-naczynia czy kuchnia nawiązującą do filozofii zero waste (minimalizująca resztki). Na targach pojawią się więc nie tylko producenci infrastruktury OZE czy sprzętu zużywającego małą ilość energii, ale również producenci ekologicznych naczyń, np. opakowań jednorazowych wyglądem do złudzenia przypominających plastik, a w pełni biodegradowalnych, bo wykonanych z PLA, czyli skrobi kukurydzianej. 

Branża HoReCa to nie tylko gastronomia, ale również szeroko rozumiane hotelarstwo, podczas targów nie zabraknie np. dostawców naturalnych kosmetyków dedykowanych hotelowym SPA. Organizując targi, sami wpisujemy się w ekotrendy – część naszej zabudowy oraz strefa konkursowa zostaną wykonane z odpadów – zużytych butelek, używanej wcześniej zabudowy, banerów itp.

Co będzie się działo w tej strefie?

Uczniowie szkół gastronomicznych połączą siły z uznanymi szefami kuchni. Na warsztat wezmą w tym roku gęsinę – regionalny produkt pochodzący z Iławskiego Stowarzyszenia Gęsi. Pierwszego dnia odbędzie się konkurencja techniczna, drugiego – uczniowie przygotują wcześniej zaplanowane dania. Będą mogli czerpać z umiejętności profesjonalistów podczas ich pokazów kulinarnych. Młodych adeptów sztuki kulinarnej zapraszamy do udziału w konkursie i pokazach kulinarnych szefów. Edukacja jest nieodłącznym elementem naszych targów. Wydarzenie poprowadzi Karol Okrasa, wybitny szef kuchni, miłośnik bogactwa kulinarnego naszego regionu i jego starych receptur.

Podczas Mazury HoReCa zrodziło się wiele udanych transakcji. Z jakiego produktu czy usługi powstałych dzięki spotkaniu w Ostródzie, jesteście szczególnie dumni?

Choćby z efektu spotkania producenta naturalnego bio pieczywa z 40-letnim stażem z właścicielem rodzinnej firmy piekarniczej „Nowakowski Tradycja”. Po spotkaniu w Ostródzie połączyli potencjał, wiedzę, zaplecze techniczne i zapoczątkowali zmiany w branży. Dzisiaj Bogdan Smolorz, twórcy marki Biopiekarz i Aleksander Nowakowski, wypiekają razem rzeczy, które rewolucjonizują rynek. Przykład? Bezglutenowe, naturalne chleby z certyfikatem bio na zakwasie, bez zbędnych dodatków. Powstają w specjalistycznej pracowni w Kisinach i Iłowie-Osadzie pod Działdowem. Mazury HoReCa stawia na jakość. Zarówno producenci, jak i odbiorcy nie trafiają do nas przypadkowo. Stworzyliśmy miejsce, które daje wiele możliwości. Zapraszamy lokalnych wytwórców oraz producentów do wystawienia się na targach, a przedstawicieli hoteli, restauracji, barów, kantyn, siedlisk, agroturystyk itp., do zapoznania się z ich ofertą. W dniach 21–22 kwietnia Ostróda stanie się stolicą gastronomii i hotelarstwa Polski północno-wschodniej, więc zapraszamy do Expo Mazury.

Rozmawiała: Beata Waś, obraz: arch. Expo Mazury S.A.