Już tylko trzy noce dzielą Szkołę Podstawowę nr 34 oraz Akademię w Olsztynie od lotu w Kosmos! Start w piątek, 31 maja o godz. 12.

Koło biologiczne w SP 34 w Olsztynie prężnie działa. W ramach przygotowania do „Akademii w Kosmosie” sprawdzało w warunkach szkolnego laboratorium jaki wpływ na drożdże ma niska temperatura. W tym celu porcje drożdży zostały włożone przez uczniów do zamrażarki i po okresie kwarantanny użyte do zrobienia pizzy.
Były trzy porcje drożdży:
partia kontrola – przetrzymywana w NORMALNEJ temperaturze minus 4 st. Celsjusza, eksperymentalna nr. 1 – przetrzymywana w zamrażarce przez 1 godzinę – temperatura minus 18 st. Celsjusza oraz eksperymentalna nr. 2 – przetrzymywana przez 4 godziny w temperaturze minus 27 st. Celsjusza.
Ostatnia próbka drożdży (eksperymentalna 2) była składowana w zbliżonych warunkach do lotu. Drożdże z każdej partii badawczej użyto do wypieku pizzy. Oto spostrzeżenia badawcze koła biologicznego w eksperymentu:
1) godzinny pobyt drożdży w temperaturze minus 18 stopni Celsjusza nie wpływa znacznie na tempo wzrostu ciasta,
2) w pierwszej próbie eksperymentalnej (minus 18 stopni Celsjusza) tempo wzrostu ciasta było zbliżone w stosunku do próby kontrolnej,
3) czterogodzinny pobyt drożdży w temperaturze minus 27 stopni Celsjusza wpływa umiarkowanie na tempo wzrostu ciasta,
4) w drugiej próbie eksperymentalnej ( minus 27 stopni Celsjusza) tempo wzrostu ciasta było niższe w stosunku do próby kontrolnej.
5) wszystkie pizze były pyszne 🙂
W Kosmos zostanie wysłana kolejna porcja drożdży. Zakładamy, że będzie doświadczała temperatury od 20 stopni na Ziemi do minus 60 stopni Celsjusza w stratosferze 30 km nad Ziemią. Po powrocie z misji, drożdże zostaną przetransportowane do laboratorium SP 34 w Olsztynie. Zostaną poddane obróbce do wypieku ciasta na pizze. Wyniki porównane będą z wyżej opisanymi.
Już dzisiaj zgłaszamy gotowość do lotu! Start w piątek 31 maja o godz 12
Za 3 dni lecimy w Kosmos.