DrIrenaErisTastyStories.com

Tak właśnie powinno definiować się ucztę na miarę XXI wieku. Hotele SPA Dr Irena Eris zainicjowały unikatowy projekt kulinarny Tasty Stories – historie opowiedziane smakiem przez lokalnych producentów i przede wszystkim przez wybitnych szefów kuchni z Hoteli SPA Dr Irena Eris. Projekt zwieńczyły dwie wyjątkowe kolacje, w Krynicy-Zdroju (16 września) oraz na Wzgórzach Dylewskich (21 października).

Szefowie kuchni, bazując na wyśmienitych lokalnych produktach dostarczanych przez zaufanych producentów, włożyli cały swój kunszt kulinarny, by pokazać, gdzie sięga ich wyobraźnia, fantazja i możliwości obróbki dostarczonych surowców. A przy tym wciąż trzymając się ulubionej zasady w kuchni: im prościej, tym lepiej.

Jak przyznała Irena Eris podczas finału, którym była Kolacja Sielanka, projekt propaguje odpowiedniej jakości lokalne jedzenie. – Często bowiem nie wiemy, że w okolicy mamy producentów, niekiedy malutkie manufaktury rodzinne, które robią tak wspaniałe rzeczy – dodała.

Na Wzgórzach Dylewskich gospodarzem mistrzów kuchni pracujących dla restauracji Hoteli SPA Dr Irena Eris był Łukasz Wojtas, szef tutejszej Restauracji Romantyczna, rekomendowanej przez Slow Food, jednej z najlepszych i najbardziej utytułowanych w Polsce. – Idea projektu ma też przybliżyć emocje i energię, jakie na co dzień panują w naszych kuchniach – wyznał.

Sam przyznaje, że najwięcej inspiracji dostarczają mu… rozmowy z producentami, od których bierze składniki. Bo to oni są źródłem najlepszych smaków.

Faktycznie, każdy z producentów miał swoją wyjątkową historię do opowiedzenia, choć wszystkich cechował też wspólny mianownik: dążenie do najwyższej możliwej jakości. To m.in. Mieczysław Babalski pozytywnie zakręcony na tle produkcji ekologicznych makaronów, Paweł Błażewicz z Browaru Kormoran odpowiadający za kreowanie piwnych smaków, Jarosław Parol z Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej, który ryby z własnej hodowli wędzi tak samo jak jego ojciec i dziadek, Mariusz Białek, który dość przypadkowo zajął się hodowlą mięsnego bydła i dzisiaj jest dumny ze swojej najlepszej hodowli herefordów (puszcza im na polach muzykę poważną) czy Stèphane Lefevre, który z Francji sprowadził się na Warmię, by w bajkowej scenerii hodować owce (nazywa je dziewczynami), a z ich mleka robić sery takie, jakie jadał w swoim kraju.

Dr Irena Eris Tasty Stories było więc ucztą i swego rodzaju popisem utalentowanych kucharzy, którzy na oczach gości serwowali dania jak najbliższe naturze, ale w dość zaskakujących interpretacjach. Zaś wina idealnie dobrane przez sommeliera Łukasza Bogumiła (barwne opowieści o historii poszczególnych szczepów win – bezcenne), pomogły wydobyć z potraw smaki nadające im nowe oblicza.

Ktoś dopyta, a co na deser? Pomijając zaserwowane słodkości, jakich nigdzie się nie kupi, deserem były rozmowy z kucharzami, którzy z ujmującą pasją potrafili opowiedzieć drogę, jaką pokonują zawartości talerzy podanych do stołu, także tego w hotelowych restauracjach.

Tekst: Rafał Radzymiński, Obraz: Szymon Łaszewski