OPŁATEK, KARP, PODSUMOWANIE ROKU. CZY FIRMOWA WIGILIA MOŻE CZYMŚ ZASKOCZYĆ? W HOTELU ANDERS W STARYCH JABŁONKACH KLIMAT ŚWIĄT UDZIELA SIĘ NA KAŻDYM SZCZEBLU KARIERY.

Plan działania: zbudować igloo, upiec pierniki, wygrzać się w saunie. System współpracy: bez hierarchii, podziałów, sztywnych ról. Cel strategiczny: motywacja, integracja i świąteczne nastrojenie. Kto chętny do projektu? Szefowi się nie odmawia…

– Organizacje firmowych wigilii uświadomiły nam jak bardzo Polacy kochają świąteczną tradycję. Żadne mody nie są w stanie jej wyprzeć – twierdzi Daniel Błaszkiewicz, dyrektor generalny Hotelu Anders w Starych Jabłonkach. – Najbardziej czekamy na zapach choinki, smak świątecznych potraw w mistrzowskim wykonaniu, no i oderwanie od pracy. Coraz częściej wybór miejsca pada na hotele z domową atmosferą, z dala od miejskiego zgiełku, wśród natury i tam, gdzie można aktywnie spędzić czas.

Malownicze jezioro Szeląg Mały, nad którym położony jest Hotel Anders, pokrywa się lodem już po pierwszych przymrozkach. I wtedy widać, ile dziecka drzemie w każdym dorosłym. A kiedy porządnie sypnie śniegiem – nawet najbardziej poważni biznesmeni dają się ponieść fantazji. W hotelowym otoczeniu pojawiają się bałwany, igloo i wymyślne rzeźby. Mróz nie przeszkadza też korzystać ze szlaków spacerowych wokół jeziora, prezentujących historyczne i przyrodnicze ciekawostki.

– A do tego kuligi, ognisko z muzyką na żywo i pieczeniem drożdżowych „jaszczurów” na patyku – wymienia dyrektor hotelu. – Na życzenie organizujemy przejażdżki psimi zaprzęgami albo zimową „olimpiadę”. Jeśli pogoda nie dopisuje – czeka SPA, basen, kręgle, kasyno i parkiet czynny do białego rana. Uroczystym kolacjom firmowym z wigilijnym menu często towarzyszą „jasełka”. Przygotowane przez pracowników anegdoty z ostatniego roku życia firmy to często luźny wstęp do rocznych podsumowań i nagród. W roli Mikołaja – oczywiście szef firmy. Hotel czasem aż huczy od aplauzów…

Na początku grudnia w hotelowym holu pojawia się olbrzymia choinka i jak na Stare Jabłonki przystało – nastrojowe świąteczne dekoracje z jabłkowym motywem. Aż się prosi, aby upichcić coś świątecznego. Zatem fartuchy, czapki i do garów. Oto warsztaty kulinarne pieczenia pierników i innych przysmaków świątecznych pod okiem mistrza Dariusza Strucińskiego, od 20 lat związanego z tutejszą Restauracją Pałacową.

– Popularność kulinarnych show telewizyjnych, blogów gastronomicznych sprawia, że coraz bardziej dbamy o to, co mamy na talerzu – przyznaje szef kuchni. – Chcemy już nie tylko dobrze zjeść, ale również wziąć udział w kulinarnym „wydarzeniu”, spróbować przygody z kreowaniem smaku. Warsztaty jak Akademia Czekolady, Kuchnia Włoska czy Slow Food to sprawdzona forma integracji. W kuchni dystans między ludźmi znika, dajemy ponieść się zmysłom i wyobraźni.

Restauracja Hotelu Anders po raz czwarty znalazła się na liście plebiscytu Poland 100 Best Restaurants i otrzymała Nagrodę „Grand Award – trzy widelce”. Słynie z potraw kuchni tradycyjnej, bazującej na lokalnych produktach, świeżych rybach. Dlatego podczas Świąt Bożego Narodzenia w hotelu zwykle jest komplet gości. Polędwica z karpia, śledzik z konfitowanym kartoflem, zupa ze szczupaka, barszcz na grzybowym zakwasie, sandacz z pęczakiem, gołąbki z gęsiną – to niektóre z dań świątecznego menu. Uroczysta kolacja wigilijna, kolędy na żywo, rodzinne warsztaty, spotkanie z Mikołajem, spacery z przewodnikiem przyciągają na Mazury miłośników tradycji z różnych stron Polski, ale też sąsiednich krajów – Skandynawii, Niemiec czy Rosji.

– Mamy gości, którzy od lat spędzają u nas święta, mają tu „swój” pokój i stolik w restauracji – zdradza dyrektor. – Coraz szybsze tempo życia w mieście sprawia, że święta wykorzystujemy na odpoczynek z dala od miasta. Wyczerpujące przygotowania i zakupowy szał zamieniamy na mazurską ciszę i widoki. Często słyszymy od gości, że nie tylko przyjeżdżają tu odpocząć, ale też odkryć na nowo prawdziwy sens tych rodzinnych świąt.

madein_nr020_146madein_nr020_147

Tekst: Beata Waś, obraz: archiwum Hotelu Anders, www.shutterstock.com

Hotel**** ANDERS w Starych Jabłonkach

Stare Jabłonki, ul. Spacerowa 2

tel:. + 48 89 642 70 00

www.hotelanders.pl