Najnowsze technologie łączą się tu z tradycyjnymi warmińsko-mazurskimi recepturami. W efekcie tego powstają octy, musztardy, sosy musztardowe, glazury balsamiczne i ketchupy, które zdobywają liczne nagrody branżowe. Zaglądamy za kulisy twórcy tych smaków – olsztyneckiej firmy OCTIM.

Jesteśmy na ryku ponad 50 lat i od zawsze wyznajemy zasadę, że w biznesie, zamiast naśladować innych, lepiej samemu kreować branżę, wymyślając nowe produkty i technologie – mówi Kazimierz Frąckiewicz, prezes zarządu firmy OCTIM.

Na potwierdzenie swoich słów pokazuje katalog nowości produktowych: smakowe octy, musztardy, glazury balsamiczne na bazie octu jabłkowego i sosy musztardowe. Kilka tygodni temu do oferty dołączył koncentrat pomidorowy. A już wkrótce na sklepowe półki trafi Ketchup Mazurski. Produkt długo w firmie wyczekiwany, gdyż prace nad recepturą i procesem produkcyjnym trwały niemal rok. Wielokrotnie weryfikowany przez dział jakości firmy oraz zewnętrzne, niezależne laboratoria badawcze, miał spełniać oczekiwania wymagających klientów.

– Choć od lat produkujemy ketchup, to jednak zależało nam, by ten produkt prezentował zupełnie nową jakość. Dopracowaliśmy skład i konsystencję, postawiliśmy też na nowy dizajn. W żadnym z etapów produkcji, od surowców, przez produkcję, po opakowanie, nie poszliśmy na kompromisy – zaznacza prezes.

Nowy ketchup zawiera 148 g pomidorów w 100 g produktu, dostępny będzie w dwóch wersjach smakowych: łagodnej i pikantnej. – Mamy nadzieję, że klienci przyjmą go równie dobrze, jak choćby serię smakowych musztard: o smaku wędzonej papryki, suszonej żurawiny, śliwki i smażonej cebuli – dodaje prezes.

Ubiegły rok był dla firmy OCTIM rokiem przełamywania utartych schematów w branży spożywczej. Dział Badań i Rozwoju stworzył autorską recepturę glazury balsamicznej, opartej na occie jabłkowym. Gęsty słodko-kwaśny sos idealnie nadaje się zarówno do mięs, sałatek, jak i deserów. Zaraz potem na sklepowych półkach pojawiły się sosy musztardowe, bazujące wyłącznie na musztardzie. Firma z Olsztynka była pierwszym producentem octu jabłkowego w Polsce. Dziś ofertę tej gałęzi produkcji stanowi także oryginalny ocet słodowy powstający z piwa, winny i balsamiczny oraz najwyższej jakości – ekologiczne octy: jabłkowy i cydrowy.

– Przykładamy najwyższą wagę do jakości naszych produktów. Dbamy o receptury i audytujemy dostawców. To oczywiście komplikuje proces produkcji, zwiększa też jego koszty, ale, jak widać na przestrzeni lat, to się opłaca – puentuje prezes OCTIM. – Zachęcamy też konsumentów, by czytali etykiety, porównywali produkty i wybierali te najbardziej wartościowe, najlepiej polskie i regionalne, bo to nakręca gospodarkę, pozwala tworzyć miejsca pracy i zwiększa wpływy z podatków do budżetu.

I dodaje: – Nie idziemy na półśrodki. Od lat np. produkujemy ocet, zarówno jabłkowy jak i spirytusowy, w procesie naturalnej fermentacji. Wciąż większość produkcji powstaje nawet w tradycyjnych kadziach modrzewiowych, bo to gwarantuje niepowtarzalny smak i aromat octu. Podczas, gdy inne firmy modyfikują receptury poszukując zamienników, my wiernie stosujemy ocet. Co najwyżej spirytusowy zamieniamy na ocet jabłkowy, bo ma inne walory smakowe i liczne prozdrowotne właściwości. Z tego samego powodu sos musztardowy produkujemy z musztardy, bo jest niskokaloryczna i zdrowa, a do nowych, smakowych musztard, dodajemy suszone śliwki czy żurawinę.

Potwierdzeniem jakości jest długa lista nagród, które zdobyły produkty OCTIM. Wśród nich m.in. Superior Taste Award, nagroda Międzynarodowego Instytutu Smaku i Jakości ITQI. To unikalne międzynarodowe wyróżnienie przyznawane jest na podstawie ślepego testu przeprowadzonego przez szefów i sommelierów, którzy są opiniotwórczymi liderami w dziedzinie smaku. Najwyższe nagrody w tym prestiżowym konkursie zdobyły: musztarda sarepska OCTIM i ocet jabłkowy OCTIM. – Ciekawostką jest, że w pomieszczeniu, w którym ocenia się produkty, jest przygaszone światło, by komisja nie kierowała się kolorem produktu – dodaje Alicja Adamiec-Ślipy, dyrektor handlowy OCTIM. – Bardzo prestiżowym wyróżnieniem jest też wicemistrzostwo Polski w konkursie AgroLigi 2016 w kategorii „Firmy”. Konkurowaliśmy w nim z ponad 2500 firmami i rolnikami. Od kilku lat dostajemy też Diamenty Forbesa, nagrodę przyznawaną przez redakcję magazynu Forbes dla najdynamiczniej rozwijających się firm.

Liczne wyróżnienia oraz potwierdzone certyfikatami standardy sprawiły, że OCTIM dostrzegły firmy z branży spożywczej, które zamawiają w Olsztynku półprodukty, produkując z nich następnie m.in. majonezy, ketchupy, przetwory warzywne i rybne. Produkty z Olsztynka trafiają nie tylko do innych krajów europejskich, ale także na Półwysep Arabski, do USA, a nawet Japonii. – Nasz ocet i musztarda trafiają też do firm z branży cateringowej i restauracji – zapewnia Kazimierz Frąckiewicz.

– Choć tu, na naszym terenie, jest jeszcze sporo do zrobienia – dodaje dyrektor handlowy Alicja Adamiec-Ślipy. – Marzy nam się koalicja lokalnych producentów żywności oraz prężna współpraca z obiektami turystycznymi na Warmii i Mazurach. Wszystkim nam przyświeca wspólny cel: promocja tego, co w regionie najlepsze, także kuchni i lokalnych specjałów. Jesteśmy pewni, że turyści by to docenili.

Po ostatnich modernizacjach roczne zdolności produkcyjne przedsiębiorstwa zwiększyły się do ponad 24 mln litrów octu i 10 mln kg musztardy.

Tekst: Michał Bartoszewicz, obraz: archiwum OCTIM

W olsztyneckim zakładzie wszystko zaczyna się od surowca. Ich dostawcy są regularnie audytowani i każdy z nich musi posiadać najważniejsze europejskie certyfikaty. Na etapie produkcji króluje już technologia i ludzie. Spółka pracuje na renomowanych urządzeniach liderów w branży octu i musztardy. Podstawą najlepszych przedsiębiorstw są przede wszystkim samodzielni ludzie mający silną motywację wewnętrzną. Blisko 20 proc. kadry pracuje w OCTIM ponad 10 lat. Część z tych pracowników stanowi kadra zarządzająca oraz specjaliści produkcji. To są najważniejsze składniki sukcesu.

OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy Sp. z o.o.

Olsztynek, ul. Zielona 2

tel. 89 519 21 01 do 03

e-mail: octim@octim.com.pl

www.octim.com.pl